Oλα τα βλέμματα στραμμένα στην τριμερή Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Oλα τα βλέμματα στραμμένα στην τριμερή Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ


  • Στο Βερολίνο συναντώνται σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ενώ οι διαβουλεύσεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα κορυφώνονται.


Η τριμερής Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ δεν έχει στην επίσημη ατζέντα το θέμα της Αθήνας, το οποίο όμως.. εκ των πραγμάτων θα τεθεί επί τάπητος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής είχε τηλεδιάσκεψη με την 'Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο. Η τηλεδιάσκεψη που κατά πληροφορίες ξεκίνησε στις 20:00 το βράδυ ήταν η δεύτερη τηλεδιάσκεψη που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η «τριμερής» πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και οι ηγέτες εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για σύντομη οριστική διευθέτηση της ελληνικής υπόθεσης, καθώς «έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες», όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες θέλουν να μην γίνει τελικά η επανάληψη της συνάντησης, αυτή τη φορά διά ζώσης, των τριών, τα αμέσως επόμενα 24ωρα, αλλά το «ραντεβού» να μετατίθεται πλέον για την Σύνοδο της 10ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά εξέθεσε εκ νέου την άποψη της Αθήνας ότι η χώρα έχει καλύψει την μισή απόσταση, κάτι που υπογράμμισε και ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο-παρέμβασή του στην γαλλική Le Monde.

Οι ίδιες πηγές θέλουν την Αγκελα Μέρκελ να παίρνει θέσεις που την απομακρύνουν από την «σκληρή γραμμή» άλλων πολιτικών τόσο εντός όσο και εκτός Γερμανίας.
Συνέντευξη Γιούνκερ στην SZ
Πάντως σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα με τους Μέρκελ και Ολάντ.
«Θα με εξέπληττε εάν δεν ήταν», λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις που λένε ότι «εάν έβγαινε η Ελλάδα τότε θα είχαμε λιγότερες ανησυχίες στην ευρωζώνη».

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να αποσυρθούν οι διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τόκιο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε ρωτούσε διεξοδικά για το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι οι επενδύσεις της χώρας του στην Ευρώπη εξαρτώνται «από την εμπιστοσύνη στο ευρώ».
Bookmark and Share