Η επόμενη μέρα της μη πληρωμής του ΔΝΤ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Η επόμενη μέρα της μη πληρωμής του ΔΝΤ

Μια σειρά μέτρων και κυρώσεων προβλέπονται μετά την εκπνοή της προθεσμίας για την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ από την Ελλάδα, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την αποβολή της χώρας μας από το Ταμείο.

  • Οι κυρώσεις βήμα - βήμα.

Ειδικότερα, μετά και την τυπική εκπνοή της προθεσμίας, η...γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, την επόμενη μέρα από την εκπνοή κανονικά επικοινωνεί με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για να τον ενημερώσει ότι η συγκεκριμένη δόση δεν πληρώθηκε και να τον ρωτήσει εάν αυτό προκλήθηκε από κάποιο «λάθος» (όπως πχ τεχνικό σφάλμα) ή εάν είναι σε γνώση του και όντως δεν πληρώθηκε. Δε θα τον ρωτήσει το λόγο, καθώς ο ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι να εξηγήσει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά να τις εκτελέσει.

Κατόπιν αυτού, το Ταμείο στέλνει στην Ελλάδα επίσημη ειδοποίηση για την καθυστέρηση της πληρωμής. Παράλληλα, διακόπτεται κάθε δανεισμός προς την Ελλάδα.

Οι κυρώσεις βήμα - βήμα
- Εάν μετά από 2 εβδομάδες από την εκπνοή της προθεσμίας η οφειλή δεν έχει τακτοποιηθεί, το ΔΝΤ αποστέλλει νέο επίσημο μήνυμα στην Ελλάδα, με το οποίο θα τονίζει τη σοβαρότητα της μη τήρησης των υποχρεώσεών του και θα προτρέπει την Ελλάδα στην άμεση τακτοποίηση της οφειλής.
- Ένα μήνα μετά την εκπνοή της προθεσμίας, η Κριστίν Λαγκάρντ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου ότι η υποχρέωση της Ελλάδας έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, ωστόσο η ίδια έχει δηλώσει ότι αυτό θα το κάνει από την πρώτη στιγμή.
- Τρεις μήνες μετά την εκπνοή της προθεσμίας, και εφόσον μέχρι τότε η οφειλή δεν έχει τακτοποιηθεί, αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ταμείου σχετική ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη οφειλή της Ελλάδας, ενώ σταματά η πρόσβαση της χώρας στα «τραβηχτικά» δικαιώματα που της αναλογούν με βάση τις εισφορές της στο Ταμείο.
- 15 μήνες μετά την εκπνοή της προθεσμίας και τη μη τακτοποίηση της οφειλής, μπορεί να ανασταλεί η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
- 18 μήνες μετά την εκπνοή της προθεσμίας και τη μη τακτοποίηση της οφειλής, αναστέλλεται το δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης της χώρας στο ΔΝΤ.
- 2 χρόνια μετά την εκπνοή της προθεσμίας και τη μη τακτοποίηση της οφειλής, ξεκινά η διαδικασία αποβολής της χώρας από το ΔΝΤ.

Ωστόσο ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που δημιουργείται άμεσα από την αθέτηση της πληρωμής από την Ελλάδα είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), βασιζόμενος στην αθέτηση αυτής της δέσμευσης, να κάνει άμεσα απαιτητό όλο το ποσό που μέχρι σήμερα έχει δοθεί στην Ελλάδα, και το οποίο φτάνει στα 140 δισ. ευρώ.

Βέβαια είναι μάλλον δύσκολο κάτι τέτοιο να συμβεί χωρίς το πράσινο φως από το Eurogroup, ωστόσο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ έχει προειδοποιήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο...
Bookmark and Share