- "Η φρικτή ελληνική κατάσταση έχει τη δυνατότητα να γίνει χειρότερη στις επόμενες ημέρες. Οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση χρέους και ως προς τους προμηθευτές, θα μπορούσε να διογκωθεί γρήγορα, και η κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγηθεί να εκδώσει IOUs για να ανταποκριθεί στις βασικές εγχώριες πληρωμές, κάνοντας έτσι ακουσίως ένα ακόμη βήμα προς την άτακτη έξοδο από την ευρωζώνη..."
Aνάλυση του M.El-Erian*
στο Bloomberg:
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πέρασε τις τελευταίες 24 ώρες προσπαθώντας να επαναφέρει στις συνομιλίες τους πιστωτές τους... οποίους προηγουμένως είχε αψηφήσει, σε ασυνήθιστα πικρές και επίπονες διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι επιτυχημένες.,
Ο Τσίπρας καταθέτει συνεχώς προτάσεις καθώς η οικονομία της χώρας του έχει παγώσει μετά από το κλείσιμο του τραπεζικού συστήματος αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο οι πιστωτές ήταν επιφυλακτικοί στις απαντήσεις τους, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης με ανεπαρκή μέσα και ότι η πολιτική έκβαση είναι εξαιρετικά ασταθής.
Η άτακτη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή, και η αυξημένη πιθανότητα ενός γενικευμένου bank run μετά από την απόσυρση της υποστήριξης της ΕΚΤ, ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει capital controls και να ανακοινώσει τραπεζική αργία.
Το σοκ της απότομης διακοπής που προέκυψε , επηρεάζει ακόμη και τις πιο συνήθειες οικονομικές αλληλεπιδράσεις, και καταλήγει σε μια ακόμη απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια εντεινόμενη κρίση ρευστού, υποχρεώνοντάς την να χάσει μια κρίσιμη πληρωμή προς το ΔΝΤ την Τρίτη και να περιορίσει τις εγχώριες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών συντάξεων.
Αυτή η φρικτή ελληνική κατάσταση έχει τη δυνατότητα να γίνει χειρότερη στις επόμενες ημέρες. Οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση χρέους και ως προς τους προμηθευτές, θα μπορούσε να διογκωθεί γρήγορα, και η κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγηθεί να εκδώσει IOUs για να ανταποκριθεί στις βασικές εγχώριες πληρωμές, κάνοντας έτσι ακουσίως ένα ακόμη βήμα προς την άτακτη έξοδο από την ευρωζώνη.
Συνειδητοποιώντας τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτού που οι οικονομολόγοι αποκαλούν δυναμική της "πολλαπλής ισορροπίας", ο Τσίπρας έχει προσπαθήσει απεγνωσμένα να ανοίξει νέα συζήτηση με τους πιστωτές της Ελλάδας. την Τρίτη, απηύθυνε έκκληση τόσο για την παράταση του προγράμματος διάσωσης όσο και για μια περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του ομαδοποιημένου χρέους προς το ΔΝΤ. Επίσης αιτήθηκε κεφάλαια διάσωσης από τον ESM. Την Τετάρτη το πρωί, παρουσίασε ακόμη μία πρόταση που περιλαμβάνει επιπλέον παραχωρήσεις.
Οι απαντήσεις των πιστωτών ποικίλουν από την άρνηση μέχρι τον σκεπτικισμό. Αρνήθηκαν τα αιτήματα για παράταση του προγράμματος και για περίοδο χάριτος από το ΔΝΤ. Επιπλέον, δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται για ένα νέο πρόγραμμα, καθώς κάποιοι θέλουν να περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και άλλοι θέλουν να ακυρωθεί το δημοψήφισμα.
Τώρα, και οι δύο πλευρές είναι πιθανό να καταβάλλουν προσπάθειες για να γίνουν πιο διαλλακτικοί και συνεργάσιμοι. Αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε τις πιο ευγενικές εμφανίσεις με την πιθανότητα μιας βιώσιμης προόδου. Η επιδείνωση των συνθηκών στην Ελλάδα καθιστά την βιώσιμη συμφωνία λύσης, μάλλον απίθανη.
Για να υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να αντιστραφούν οι δυσάρεστες δυναμικές του sudden stop στην Ελλάδα, τα διαπραγματευόμενα μέρη πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να βρουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη να δημιουργηθεί ένα τρίπτυχο μέτρων:
Ένα εφαρμόσιμο πακέτο πολιτικής μεταρρυθμίσεων, με αξιοσημείωτα εμπροσθοβαρή μέτρα
Μεγάλες και άμεσες ενέσεις εξωτερικής χρηματοδότησης που προχωρούν πιο πέρα από το να καλύψουν απλώς τις υποχρεώσεις χρέους της Ελλάδας
Εμπροσθοβαρή και διαδοχική μείωση χρέους
Αυτά τα βήματα πρέπει να συνοδεύονται από μια έγκριση της θέσης των πιστωτών στο δημοψήφισμα της Κυριακής (ο Τσίπρας έχει υποστηρίξει το όχι), αν και χωρίς να περνάει σε δυσμένεια η ελληνική πολιτική.
Όλα αυτά είναι δυνατά, αν και όχι πολύ πιθανά σε αυτό το στάδιο.
*O M.E.Erian είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimcο,
του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο