- Στη δημιουργία κοινού σχήματος για τη διαχείριση "κόκκινων" δανείων προχωρούν Alpha και Eurobank σε συνεργασία με την ισπανική εξειδικευμένη στη διαχείριση δανείων, Aktua.
Σύμφωνα με πληροφορίες..., το κοινό σχήμα βρίσκεται ήδη στα σκαριά και θα λειτουργήσει σύντομα μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - "θεσμών" σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν προβλέπουν τη δημιουργία bad bank, αλλά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και περαιτέρω διαβούλευση με τους "θεσμούς" ώστε μέσα στο φθινόπωρο να υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα τακτοποιηθούν οριστικά τα "κόκκινα" δάνεια "όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια "αγορά" περίπου 95 δισ. ευρώ", όπως ανέφερε και το σχετικό non paper της κυβέρνησης για τη συμφωνία.
Το κοινό σχήμα Alpha και Eurobank με την Aktua Soluciones Financieras "πατάει" πάνω στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με τον ισπανικό όμιλο η Alpha στα τέλη Δεκεμβρίου 2014. Η συνεργασία αυτή δεν έλαβε έκτοτε πρακτική μορφή με τη σύσταση κοινής εταιρείας, καθώς συνέπεσε χρονικά με τις προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για την απαγόρευση πώλησης δανείων σε ξένες εταιρείες/funds. Εν τω μεταξύ, στο σχήμα προσχώρησε και η Eurobank, καθώς αρμόδια στελέχη της πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ισπανία για επιτόπου συνάντηση και διαπραγμάτευση με ανώτερα στελέχη της Aktua.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το "Κεφάλαιο" στις 5/5/2015, η κινητικότητα για την ενεργή διαχείριση προβληματικών χαρτοφυλακίων σε συνεργασία με εξειδικευμένους ξένους οίκους υπήρχε παρά τα "απαγορευτικά" της κυβέρνησης. Πιεσμένες από την ανάγκη να ξαλαφρώσουν τους ισολογισμούς τους από "κακά" δάνεια, οι ελληνικές τράπεζες μελετούσαν μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων σε μια προσπάθεια απεγκλωβισμού τους από το τεράστιο "στοκ" ακινήτων πάσης φύσεως που έχουν στην κυριότητά τους από πλειστηριασμούς. Δεδομένου ότι επρόκειτο για δάνεια που πλέον ανήκαν στις τράπεζες και δεν συνιστούσαν επίδικο αντικείμενο με τους δανειολήπτες, οι τράπεζες δεν είχαν κανένα περιορισμό στη διαχείρισή τους από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό θα "πακετάριζαν" αρχικά ακίνητα του εξωτερικού (κατοικία, βιομηχανικά και αγροτεμάχια) προς πώληση σε διεθνείς εξειδικευμένους οίκους, ακολουθώντας την πανευρωπαϊκή πρακτική, η οποία αποφέρει στις τράπεζες ρευστότητα, μείωση του κόστους και ευελιξία. Ιδιαίτερα ενεργή στον τομέα αυτό ήταν η Eurobank, η οποία κατόπιν συμφωνίας με την Clayton και Resolute, θα ξεκινούσε πιλοτικά τον Ιούνιο, με 1.500 ακίνητά της, σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συνεργασία της Eurobank με την Clayton και Resolute έχει οδηγήσει ήδη στην πώληση 200 ακινήτων σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
capital