- Τα κύματα εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα θα ενταθούν, εκτιμούν οι ελληνικές αρχές. Παράλληλα με τις προσπάθειες στέγασης και σίτισής τους, εντείνεται η ανησυχία για «αφίξεις» μαχητών ή συμπαθούντων του «Ισλαμικού Κράτους».
Τα όρια αντοχής των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών δοκιμάζει η διαρκώς αυξανόμενη ροή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η... εντεινόμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρχουν μαχητές ή «συμπαθούντες» του «Ισλαμικού Κράτους» μεταξύ των αλλοδαπών που καταφθάνουν στη χώρα. Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα περίπου 250.000 αλλοδαποί και πλέον αξιωματούχοι των ελληνικών αρχών εκφράζουν ανησυχία για την επάρκεια των μηχανισμών ελέγχου και φόβο για το ενδεχόμενο πυρήνες φονταμενταλιστών μουσουλμάνων να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
Αναλυτές των υπηρεσιών ασφαλείας συνδέουν την κατακόρυφη, τις τελευταίες εβδομάδες, αύξηση των μεταναστευτικών ροών και με τις εξελίξεις στην Τουρκία και συγκεκριμένα την απόφαση της γειτονικής χώρας να μετάσχει ενεργά στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως σημειώνουν, «υπό τον φόβο ακραίοι ισλαμιστές να προχωρήσουν σε αντίποινα, μεταξύ άλλων, και για την παραχώρηση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στα μαχητικά των ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό θέσεων των τζιχαντιστών, η Τουρκία διευκολύνει ή τουλάχιστον δεν παρεμποδίζει τη μετακίνηση παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζει το ρίσκο ενός νέου τρομοκρατικού πλήγματος στο έδαφός της».
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτυπώνεται και σε αριθμούς: τον Ιούνιο μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα από τα απέναντι τουρκικά παράλια 31.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Ιούλιο 54.000, ενώ τον Αύγουστο ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιος. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι, από την αρχή του χρόνου έως και τον Ιούλιο, Αστυνομία και Λιμενικό συνέλαβαν 156.726 άτομα, τη στιγμή που τα τελευταία δέκα χρόνια αντίστοιχος αριθμός συλλήψεων (146.337) αλλά για ολόκληρο το έτος είχε καταγραφεί μόνο το 2008.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει εδώ και μερικές εβδομάδες ενισχύσει την παρουσία της στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε μάλιστα στην «Κ» ότι το έργο των περιφερειακών κλιμακίων της υπηρεσίας υποστηρίζεται από επιπλέον προσωπικό που έχει ενεργοποιηθεί με αποκλειστική αρμοδιότητα τον εντοπισμό υπόπτων μεταξύ των αλλοδαπών που μπαίνουν παράνομα στη χώρα. «Οι διαρκώς αυξανόμενες ροές μεταναστών εγείρουν ζητήματα δημόσιας τάξης, ενδεχομένως όμως και εθνικής ασφάλειας», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για τη μελλοντική επάρκεια των μηχανισμών ελέγχου που διαθέτει η χώρα.
Ταχύτερη καταγραφή
Αντίστοιχα μέτρα υποχρεώθηκε να πάρει και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης προκειμένου να αντιμετωπιστούν καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που κατέγραψε ο ελληνικός και διεθνής Τύπος στην Κω. Με διαταγή που υπεγράφη την Τρίτη, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με πάνω από 250 άτομα, ενώ συγκροτήθηκαν ειδικά κλιμάκια με εκπαιδευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής για την ταχύτερη καταγραφή και ταυτοποίηση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν κατά εκατοντάδες στο Ανατολικό Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δωδεκαμελές κλιμάκιο που μετέβη εκτάκτως τη Δευτέρα στην Κω συμμετείχε και αραβόφωνος αστυνομικός. Στόχος των αστυνομικών ήταν να ολοκληρώσουν την ταυτοποίηση των περίπου 5.000 προσφύγων και μεταναστών που παρέμεναν για δέκα και πλέον ημέρες στο νησί (έως ότου τους δοθεί το χαρτί εξάμηνης αναστολής απέλασης - το λεγόμενο laissez passer), γεγονός που δημιούργησε εκρηκτικές συνθήκες στην πόλη της Κω.
Χαρακτηριστικό πάντως της εντεινόμενης ανησυχίας, ακόμα και για το ενδεχόμενο πλήγματος επί ελληνικού εδάφους, είναι η απόφαση - διαταγή των επικεφαλής της ΓΑΔΑ και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής να απαγορεύσουν στους αλλοδαπούς που μεταβαίνουν για ταυτοποίηση και καταγραφή στις εγκαταστάσεις της Π. Ράλλη να πλησιάζουν το αστυνομικό μέγαρο έχοντας στην κατοχή τους σακίδια ή βαλίτσες, όπως κατά κανόνα συνέβαινε στο παρελθόν. Προσδιορίστηκε ειδικός χώρος σε απόσταση αρκετών μέτρων από την εξωτερική σκοπιά όπου θα συγκεντρώνονται τα σακίδια των αλλοδαπών, ενώ έχει ανατεθεί σε αστυνομικούς της υπηρεσίας να εποπτεύουν τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης προκειμένου να αντιληφθούν άμεσα τυχόν ύποπτη κίνηση. Μάλιστα, έχουν δοθεί οδηγίες να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με «ιδιαίτερη» συμπεριφορά ή εμφάνιση. Η απόφαση για λήψη «επιβαλλόμενων μέτρων», όπως τα χαρακτήρισε αξιωματικός της υπηρεσίας, έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και περίπου δέκα ημέρες.
Διακριτική παρακολούθηση των υπόπτων
Στα σημεία εισόδου παράνομων μεταναστών, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και αλλού, σταθμεύουν και κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής καθώς και άνδρες της Ασφάλειας του Λιμενικού επιφορτισμένοι με το λεγόμενο profiling των νεοεισερχόμενων αλλοδαπών. Κορυφαίος αξιωματικός του Λιμενικού δήλωσε στην «Κ» ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ισχυρισμών αλλοδαπών που δήλωναν Σύροι πρόσφυγες και χρειάστηκε να υποβληθούν σε πιο ενδελεχή έλεγχο από μεικτά κλιμάκια ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ και του Λιμενικού. Επιπλέον, προσέθεσε ότι, κατά τη διαδικασία της δημιουργίας του προφίλ τους, δίνεται έμφαση και προσοχή σε άτομα που επιλέγουν να απομονώνονται από την υπόλοιπη ομάδα των μεταναστών, φέρουν «ιδιαίτερα» τατουάζ ή εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά προς τους άνδρες ασφαλείας.
Για άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα ξένων διωκτικών αρχών για την παρακολούθηση ή σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία, που βρίσκονται ή διέρχονται από ελληνικό έδαφος, μιλούν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Αποκαλύπτουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει ζητηθεί από αστυνομικούς αρμοδίων υπηρεσιών να θέσουν υπό διακριτική παρακολούθηση - συνοδεία πολίτες άλλων χωρών που θεωρούνται ύποπτοι για τζιχάντ και διέρχονται από τη χώρα, δίχως πάντως οι υποθέσεις αυτές να αποδειχθούν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Πηγή "Καθημερινή"