- H χρόνια πολιτική αβεβαιότητα ήταν ο κύριος λόγος αποτυχίας των δύο προηγούμενων πακέτων διάσωσης…
Τα τρία θετικά στοιχεία της ελληνικής συμφωνίας και τον - ένα και μοναδικό -κίνδυνο αποτυχίας, παραθέτει το... βρετανικό περιοδικό Economist.
Διερωτώμενο εάν «το τρίτο μνημόνιο θα αποδειχθεί πιο τυχερό από τα άλλα δύο», επισημαίνει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μία σειρά γενναίων μεταρρυθμίσεων, η υλοποίηση των οποίων θα βελτιώσουν το μακροπρόθεσμο outlook της οικονομίας, παρά την πρόσφατη καταρράκωση του ΑΕΠ, λόγω της αβεβαιότητας και των capital controls.
Ένα ακόμη ενθαρρυντικό σημάδι, προσθέτει ο Economist, είναι η απουσία σκληρών και υψηλών δημοσιονομικών στόχων τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.
Στα θετικά προσμετράται και η αποφυγή του λεγόμενου bail – in, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί από ξένα κεφάλαια.
Έτσι, αποτρέπεται η καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκάζονταν να συνεισφέρουν, με τις καταθέσεις τους, στην αναδιάρθρωση των τραπεζών.
Ωστόσο, προειδοποιεί ο Economist, οι προοπτικές της Ελλάδας, παρά τη συμφωνία, παραμένουν υπό κίνδυνο.
«Παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις, ο κίνδυνος μίας ακόμη πολιτικής αναταραχής παραμένει ζωντανός» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Όπως υπενθυμίζει, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους της συμφωνίας έχει εγείρει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντας τον να εξαρτάται από την ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Αυτό μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές» τονίζει ο Economist, υπερθεματίζοντας ότι η χρόνια πολιτική αβεβαιότητα ήταν ο κύριος λόγος αποτυχίας των δύο προηγούμενων πακέτων διάσωσης…