ΣΥΡΙΖΑ: O τελευταίος να κλείσει την πόρτα... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: O τελευταίος να κλείσει την πόρτα...


  • Ο Αλ. Τσίπρας, κινδυνεύει στη "μάχη" χαρακωμάτων με τους λαφαζανικούς να ξεμείνει από υποστηρικτές στο δρόμο προς τις κάλπες.


Η απόσχιση της Αριστερής Πλατφόρμας, η αυτονόμηση της ομάδας των "25” και η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν μόνο η αρχή.
Ο... κ. Τσίπρας, που καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το...τέρας που ο ίδιος εξέθρεψε με τη ρητορική της Θεσσαλονίκης, κινδυνεύει στη "μάχη” χαρακωμάτων με τους λαφαζανικούς να ξεμείνει από υποστηρικτές και εσωτερικούς συμμάχους, στο δρόμο προς την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου, που ο ίδιος προκάλεσε, για να αποδράσει από τα δυσεπίλυτα ενδοοικογενειακά του προβλήματα.

Με την κ. Κωνσταντοπούλου, που βάλει εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου σε κάθε ευκαιρία, να βρίσκεται μισό βήμα από τον πολιτικό εναγκαλισμό της με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο πρωθυπουργός βλέπει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την Κουμουνδούρου να...αδειάζει από στελέχη και η εικόνα της συντριπτικής διάλυσης να επιτείνεται. Και μπορεί το...φευγιό περιφερειακών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στο νέο αφήγημα που προσπαθεί να στήσει ο κ. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του, ωστόσο μία συγκεκριμένη αποχώρηση και, μάλιστα, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα, μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων, εντός μίας κυβερνητικής παράταξης, η οποία πέρασε από την εποχή των κυβιστήσεων και της βίαιης ωρίμανσης, στην εποχή της αυτοσυντήρησης και της κοπιώδους διασφάλισης δομικών στοιχείων αυτής καθαυτής της ιστορικής διαδρομής της.

Στριμωγμένος, λοιπόν, ήδη εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα ανάμεσα στις Συμπληγάδες της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του σκληρού ροκ της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Τσίπρας είδε χθες έναν εκ τον πλέον στενότερων συνεργατών του στο κόμμα, το γραμματέα, Τάσο Κορωνάκη, να τον αφήνει στα κρύα του λουτρού, να τα βροντά και να φεύγει. Μάλιστα, συνόδευσε την παραίτησή του από το αξίωμα, με ένα κείμενο-φωτιά για το εσωτερικό της Κουμουνδούρου, που μπορεί και να περιγραφεί κάλλιστα από τη φράση "δυστυχώς αποτύχαμε”.

Ο κ. Κορωνάκης το έθεσε σαφώς. Ο πρωθυπουργός αγνόησε κεντρικές αποφάσεις του ίδιου του κόμματος και οδήγησε τη χώρα στην κάλπη. Ο πρωθυπουργός υποτίμησε τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου δεν κατόρθωσε να εκπονήσει ένα νέο σχέδιο στρατηγικό επανακαθορισμού και μπήκε, ουσιαστικά, στα...παπούτσια κομμάτων που η ίδια κατήγγειλε, ρίχνοντας το ανάθεμα.

"Η επίσπευση των εκλογών σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του διαγγέλματος του συντρόφου πρωθυπουργού δημιουργούν την εντύπωση της αποδοχής του μνημονίου και της άρσης της λαϊκής κυριαρχίας όχι ως αποτελέσματος ενός στυγνού εκβιασμού που μπορεί να επανέλθει, αλλά ως ενός νέου δεδομένου με το οποίο αναγκαζόμαστε να συμπορευτούμε”, ήταν η φράση-κλειδί της επιστολής Κορωνάκη. Και τώρα; Τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δει, όπως όλα δείχνουν, το οικοδόμημα να καταρρέει. Σχεδόν ένα μήνα πριν οδηγήσει τον... νεομνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, με ολίγον από άρωμα ΔΕΘ, στις εκλογές, ζητώντας ακόμα μία ευκαιρία να πράξει όλα όσα ο ίδιος υποσχέθηκε αφειδώς τον Ιανουάριο, για να ανέλθει στην εξουσία.

Μετά τον Τάσο Κορωνάκη, εκτός κάδρου του νέου-παλαιού ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν εαυτούς οι βουλευτές Ηρώ Διώτη, Μαρία Καννελοπούλου, Κώστας Ζαχαριάς και Κώστας Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ακόμα κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, δεν θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές, μη αντέχοντας να σηκώσουν το βάρος των μνημονιακών πολιτικών, ενώ όπως όλα δείχνουν αρκετοί βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης δε θα δηλώσουν "παρών" στις λίστες… οικεία βουλήσει. Με το βλέμμα προς την άτακτη φυγή φαίνεται πως είναι στελέχη της "κίνησης των 53", που θα συναντηθούν, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Κοινώς, και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα (στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα).

του κ.Δ.Γκάτσιου
Bookmark and Share