Πάνω από 2 εκατ. Γερμανοί τουρίστες είπαν "ναι" στην Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Πάνω από 2 εκατ. Γερμανοί τουρίστες είπαν "ναι" στην Ελλάδα.


  • Οι Γερμανοί τουρίστες θα εξακολουθήσουν να διατηρούν όπως όλα δείχνουν τα "σκήπτρα” της πιο σημαντικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό.


Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις γερμανικών τουριστικών πρακτορείων και tour operator, η Ελλάδα φαίνεται να... κερδίζει μέχρι στιγμής έδαφος έναντι των άλλων προορισμών της Μεσογείου, ενώ την ίδια ώρα, οι αφίξεις Γερμανών τουριστών- παρά τις αρχικές ενδείξεις για υστέρηση στην ζήτηση- προβλέπεται πως θα ξεπεράσουν τα δύο εκατ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν τουριστικοί φορείς της Γερμανίας, οι κρατήσεις για την Ελλάδα εξελίσσονται "αναπάντεχα καλά”, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης, των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και του κύματος μεταναστών που πλήττει πολλά νησιά του Αιγαίου. Μετά το καλό ξεκίνημα της χρονιάς σε επίπεδο προκρατήσεων, όπως αναφέρουν, και την κατακόρυφη πτώση υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ, το ενδιαφέρον για διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς φαίνεται να αναζωπυρώνεται ξανά.
Τα νέα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές είναι εξίσου θετικά. Οι "επιδόσεις” της Ισπανίας δεν είναι τόσο ικανοποιητικές όσο οι αρχικές επιδιώξεις, με την ζήτηση για τα Κανάρια νησιά να παραμένει ασθενική. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως η κίνηση Γερμανών τουριστών στην Ισπανία κατέγραψε μόλις 1,3% αύξηση στο επτάμηνο (5,9 εκατ. αφίξεις), σε σύγκριση με την αύξηση από τη βρετανική αγορά (3,8%) και τη Γαλλία (7,8%). Πάντως ο αριθμός των Γερμανών επισκεπτών παραμένει αισθητά υψηλότερος σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα.
Από την άλλη, αισθητή είναι η πτώση στις κρατήσεις για τη γειτονική Τουρκία. Η υστέρηση τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί προβληματισμό, ενώ υπάρχουν και ακυρώσεις λόγω του γενικευμένου φόβου για νέες επιθέσεις από τζιχαντιστές της ISIS. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως προς την Τουρκία έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών (όπως επίσης και από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και τον Καναδά).
Την ίδια ώρα, οι ελπίδες για "come back” της Τυνησίας στη γερμανική αγορά τους επόμενους μήνες μετά το μακελειό στο τουριστικό θέρετρο στο Πορτ ελ Κανταουί, δείχνουν πως εξανεμίζονται. Εξάλλου η απόφαση των κορυφαίων tour operator, Thomas Cook και Thomson, να ακυρώσουν όλες τις κρατήσεις προς την Τυνησία (μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου ακυρώνει τα πακέτα ο Thomas Cook και έως τις 22 Μαρτίου ο Thomson), αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα για την τουριστική σεζόν της χώρας.
Όπως δείχνουν πάντως τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 18,1% και διαμορφώθηκαν στα 653 εκατ. ευρώ, ενώ η άνοδος στις αφίξεις αγγίζει το 23,5%. Επιχειρηματίες του τουρισμού είναι αισιόδοξοι πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί, ενώ ποντάρουν πολλά και στην κίνηση του Σεπτεμβρίου.
Της κ.Β.Κουρλιμπίνη
Bookmark and Share