Βρέθηκαν οστά των καταδρομέων του «Noράτλας» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Βρέθηκαν οστά των καταδρομέων του «Noράτλας»


  • Οστά που αποδίδονται στους άτυχους καταδρομείς που επέβαιναν στο αεροπλάνο «Νοράτλας» εντοπίστηκαν έναν και πλέον μήνα μετά την εκκίνηση των εργασιών ανασκαφής για τον εντοπισμό του.


Oπως ανακοίνωσε ο Kύπριος Επίτροπος Προεδρίας για... ανθρωπιστικά θέματα, Φώτης Φωτίου, εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά κατά τις εργασίες ανασκαφής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για την ανεύρεση των λειψάνων των καταδρομέων της Α' Μοίρας Καταδρομών, στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος το 1974.
Ο κ. Φωτίου εξήγησε ότι οι εργασίες συνεχίζονται με κάθε προσοχή και λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού. Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να επιδειχθεί υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντοπισμού όλων των οστών και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις.
Το μοιραίο μεταγωγικό αεροπλάνο «Νοράτλας» παρέμενε θαμμένο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας από τις 22 Ιούλη 1974, όταν κατερρίφθη από φίλια πυρά, την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η κατάρριψή του στοίχισε τη ζωή του τετραμελούς πληρώματός του και των 27 αλεξιπτωτιστών, που μετέφερε από την Ελλάδα για να λάβουν μέρος στην άμυνα του νησιού.
Στο σημείο που έπεσε θάφτηκε κάτω από τόνους χώμα μαζί με τις σορούς των καταδρομέων και του πληρώματος, που δεν απομακρύνθηκαν.
Εικάζεται ότι μέσα στην άτρακτο του αεροσκάφους βρίσκονται 19 σοροί. Η ανασκαφή στο σημείο που έχει πέσει και θαφτεί το «Νοράτλας», ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου με καθυστέρηση 41 ετών, παρά το ότι για χρόνια οι συγγενείς των καταδρομέων που θεωρήθηκαν αγνοούμενοι πίεζαν τόσο την ελληνική όσο και την κυπριακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, αλλά και από τις έρευνες που έχουν γίνει, μέσα στην άτρακτο του «Νοράτλας» πρέπει να βρίσκονται οι σοροί 15 καταδρομέων και των τεσσάρων μελών του πληρώματος. Δώδεκα σοροί έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί με DNA στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Λακατάμιας. Πρόκειται για 12 καταδρομείς, τα πτώματα των οποίων είχαν βρεθεί έξω από το αεροσκάφος ή είχαν πέσει στο έδαφος κατά την κατάρριψη.
Από την επιχείρηση «Νίκη 4» σώθηκε μόνο ένας καταδρομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε ότι το αεροσκάφος δεχόταν πυρά άνοιξε την πόρτα και πήδηξε, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί σοβαρά τραυματισμένος.
Bookmark and Share