- Η Wall Street Journal κάνει λόγο για το «φάντασμα» του Μνημονίου που βρίσκεται πάνω από τον Τσίπρα, ο οποίος ξεδίπλωσε το προεκλογικό του μανιφέστο σε μια προσπάθεια να εμφυσήσει ξανά τον ενθουσιασμό στους ψηφοφόρους.
Αυτό που υποσχέθηκε την Κυριακή στη ...Θεσσαλονίκη ήταν ότι θα αναστρέψει τις σκληρές πολιτικές λιτότητας που έχουν απαιτηθεί από τους δανειστές, παρά το γεγονός ότι επί δικής του κυβερνήσεως υπογράφηκε μια πολύ βαριά συμφωνία.
Η αμερικανική εφημερίδα, σταχυολογώντας τη μακρά ομιλία του κ. Τσίπρα, στάθηκε σε όσα είπε για την «ανοιχτή συμφωνία», αλλά και για την υπόσχεση ότι θα συζητηθεί σύντομα από τους δανειστές το θέμα της διαγραφής ή ελάφρυνσης χρέους.
Στο μεταξύ, πέντε διαφορετικά γκάλοπ που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν μια μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, με το προβάδισμα να αλλάζει συνεχώς σκυτάλη. «Τα γκάλοπ δείχνουν ισοπαλία», σημειώνει ο καθηγητής και εκλογολόγος του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης. Αυτό που επίσης δείχνουν είναι ότι κανένα κόμμα, όποια και αν τερματίσει πρώτο, δεν θα καταφέρει να πετύχει αυτοδυναμία. «Άρα, χρειάζεται να υπάρξει συμμαχική κυβέρνηση», λέει ο κ. Μαραντζίδης.
Το άρθρο σημειώνει πως όταν ο Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές, υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι θα επικρατήσει και μάλιστα με ευκολία. Ωστόσο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατάφερε να μειώσει τη διαφορά που είχαν τα δύο κόμματα και τώρα έχει βάσιμες ελπίδες να τον νικήσει και να γίνει πρωθυπουργός. Από την άλλη, η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει αμέσως μετά την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη.
Τώρα, η Θεσσαλονίκη, όπως και πριν από ένα χρόνο, έγινε ο τόπος που ο Τσίπρας αποφάσισε να ξεδιπλώσει το προγραμματικό μανιφέστο του. Πέρυσι μιλούσε εναντίον του Μνημονίου, τότε έκανε λόγο για διατήρησή του, αλλά παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα λειάνει τις γωνίες του.
Η WS Journal σημειώνει πως πολλοί Έλληνες παραμένουν θυμωμένοι με τα παλαιά κόμματα, καθώς εξακολουθούν να τα κατηγορούν ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο εντός κρίσης. Σε αυτό το ποντάρει και ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει χαρακτηριστικά. Βέβαια, ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο (τουλάχιστον 10%), με τους δημοσκόπους να σημειώνουν πως το 1/3 αυτών είναι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Τότε η δημόσια συζήτηση κινήθηκε στο δίπολο «ελπίδα-Μνημόνιο», τώρα, όπως λέει και ο Θωμάς Γεράκης της Marc, «η λέξη ελπίδα και φόβος που επικράτησαν τον Ιανουάριο, δεν υπάρχουν. Οι Έλληνες νιώθουν απογοητευμένοι και κουρασμένοι. Αισθάνονται ότι δεν μπορούν άλλο να επηρεάσουν το μέλλον της χώρας». Στην πραγματικότητα, έχει μετρήσει το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, πριν από λίγο καιρό στη Βουλή, και ανεξάρτητα από το πώς τοποθετούνται τώρα, είχαν ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο.
«Πρώτη φορά στην Ελλάδα που δεν έχει κανείς την ιδιοκτησία του Μνημονίου. Ακόμη και οι δανειστές δεν το υποστηρίζουν. Το ΔΝΤ ακόμη δεν μετέχει. Αυτό κάνει πολύ δύσκολο στον οποιονδήποτε να προσπαθήσει να το πουλήσει στον κόσμο. Ειδικά από τη στιγμή που αναμένεται ένας ακόμη γύρος λιτότητας και πόνου», αναφέρει ο Βολφάνγκο Πικολί της Teneo Intelligence.
Αυτό που μένει, τελικά, είναι ότι όποιο κόμμα επικρατήσει, θα προσπαθήσει να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, καταλήγει το άρθρο.