Σόιμπλε: Δεν θα έχει αποτέλεσμα να κλείσουν τα σύνορα για τους μετανάστες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Σόιμπλε: Δεν θα έχει αποτέλεσμα να κλείσουν τα σύνορα για τους μετανάστες

  • Το να κλείσουν τα γερμανικά σύνορα για τους μετανάστες δεν θα λειτουργήσει και θα ήταν πιο αποτελεσματική προσέγγιση μια ευρωπαϊκή κίνηση για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schauble.

"Αυτή τη στιγμή έχουμε ραντεβού με την... πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης. Απλώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ευρώπη, δεν μπορούν να συγκρατηθούν", δήλωσε σε συνέδριο που οργάνωσε η ένωση βιομηχάνων της χώρας, VDMA.
Η Γερμανία έχει μια συνοριακή γραμμή μεγαλύτερη από 1.800 μίλια. "Δεν θα είμαστε σε θέση να τους σταματήσουμε, ξεχάστε το. Το πρόβλημα είναι επιλύσιμο μόνο μέσω του ελέγχου της πρόσβασης στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο. Αυτό θα ήταν ηλίθιο", δήλωσε ο Schauble.
Τα σχόλιά του υποστηρίζουν εκείνα της Καγκελαρίου Angela Merkel η οποία έχει απορρίψει τις φωνές από την Βαυαρία και από κάποια μέλη του συντηρητικού κόμματός της, να κλείσει τα σύνορα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ροή των μεταναστών.
Η κριτική από την Βαυαρία ήταν πολύ σκληρή, με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου να δηλώνει ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες.
Δεν υπάρχουν σχέδια για να επιτραπεί στα μέλη οικογενειών να ενωθούν με μετανάστες που τους έχει ήδη παρασχεθεί άσυλο ή που τους επιτρέπεται να μείνουν στην χώρα, δηλώνει ο Schaeuble. Μονο πρόσφυγες που μπορούν να βγάλουν το προς το ζην και να μην εξαρτώνται από τις κοινωνικές παροχές θα επιτρέπεται να μείνουν στην Γερμανία μακροπρόθεσμα, δήλωσε.
Τόνισε ακόμη πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τον στόχο για ισορροπημένο προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο, εξαιτίας του οικονομικού φορτίου που προκύπτει από το κύμα των μεταναστών.
Η μεταναστευτική κρίση και η επίδρασή της στον προϋπολογισμό έχει "απίστευτα μεγάλο δυνητικό κίνδυνο", πρόσθεσε ο Schaeuble. Υπογράμμισε ωστόσο ότι εάν η ενσωμάτωσή τους γίνει ευκταία μεσοπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για την Γερμανία.
Bookmark and Share