- Για την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στην Ελλάδα, για την προσφυγική κρίση, αλλά και τον συνδυασμό αυτών των δύο επίμαχων θεμάτων μίλησε ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Mεταδίδει σχετικά η Ντόιτσε Βέλλε:
"Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο πρώην ευρωβουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) κ. Χατζημαρκάκης στη γερμανική.. ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει ξεπεραστεί, άσχετα αν τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί σε άλλα φλέγοντα θέματα.
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης που πλέον δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας στην Κρήτη, όπου επιδιώκει να δημιουργήσει οικοδομικά συγκροτήματα για γερμανούς και αυστριακούς συνταξιούχους αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα των κόκκινων δανείων. «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα -ίσως 300.000- βασίζονται στον πρωθυπουργό τους που τους υποσχέθηκε στις εκλογές, στις δεύτερες εκλογές που κέρδισε πριν από λίγο καιρό ότι δεν θα αγγίξει τα ακίνητα. Το σπίτι, ξέρετε, στην Ελλάδα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικογένειας. Δεν μπορεί να το σπάσει αυτό ο Τσίπρας και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν και οι πιστωτές, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση γιατί θέλουν φυσικά να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και εκεί χρειαζόμαστε μια γενική λύση και αυτή φυσικά στο τέλος δεν θα έλθει χωρίς κούρεμα».
Προσφυγική κρίση και κούρεμα χρέους
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης «βλέπει» το εν λόγω κούρεμα άμεσα συνδεδεμένο με την προσφυγική κρίση που πλήττει την Ευρώπη και επισημαίνει τη θέση κλειδί που κατέχει η Ελλάδα στην επίλυση του προβλήματος. «Ίσως έλθει τώρα αυτό το κούρεμα σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση, η οποία έχει επισκιάσει τα πάντα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η είσοδος για την λεγόμενη βαλκανική οδό. Καθημερινά φτάνουν πάνω από 10.000 άνθρωποι μέσω της Ελλάδας στην βαλκανική οδό για να καταλήξουν στη Γερμανία και εδώ θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει μια σύνδεση, όπως ζητούν αρκετοί έλληνες πολιτικοί. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να πούμε ότι θα δημιουργήσουμε hot spot ή ζώνες τράνζιτ, θέλουμε όμως ελάφρυνση χρέους. Αυτό θα είναι ένα αίτημα που θα μπορούσε να θέσει η Ελλάδα».
Τέλος ο πρώην ευρωβουλευτής πρότεινε και μια εναλλακτική λύση για την καλύτερη διευθέτηση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. «Τώρα πηγαίνουν οι ειδικοί της ΕΕ στην Ελλάδα και κάνουν πάλι τα ίδια, είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι, δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το ελληνικό σύστημα συνεχίζει να είναι απασχολημένο με τα του οίκου του και δεν γίνεται και διαφορετικά. Εκτός εάν σταλούν εκεί Έλληνες υπάλληλοι της ΕΕ, που γνωρίζουν την κατάσταση εκεί, αλλά γνωρίζουν και την κατάσταση στην Ευρώπη. Αυτοί προς το παρόν δεν υπάρχουν. Υπάρχει η δυνατότητα να σταλούν Έλληνες της ΕΕ στην Ελλάδα για να διευθετήσουν τέτοια θέματα μαζί με τους Ευρωπαίους. Υπάρχει αυτό το αίτημα εδώ και καιρό. Δυστυχώς όμως κανείς δεν ανταποκρίνεται σε αυτό και αυτό είναι το πρόβλημα».