Στην τελική ευθεία για τέλη, ΦΠΑ, επίδομα θέρμανσης.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Στην τελική ευθεία για τέλη, ΦΠΑ, επίδομα θέρμανσης..

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να οριστικοποιήσουν μια σειρά κρίσιμων φορολογικών μέτρων τα οποία θα δώσουν από την μία ώθηση στο να προχωρήσει η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και από την άλλη θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών.


Ας δούμε αναλυτικά αυτά τα μέτωπα:

ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Το οικονομικό επιτελείο οριστικοποιεί σήμερα και αύριο όλη την λίστα των ισοδύναμων που θα παρουσιάσει στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να πάρει την τελική έγκριση για να μην εφαρμοστεί τελικά ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Στα ισοδύναμα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών αλλά και αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων που θεωρούνται πολυτελείας (πχ. φιλέτο). Η λίστα όπως εκτιμάται από στελέχη του ΥΠΟΙΚ θα αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το κόστος από την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Τέλη κυκλοφορίας
Μέχρι την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να οριστικοποιήσει και το ύψος των τελών κυκλοφορίας που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για το 2016. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν:
- Την αύξηση των τελών για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά πάνω από ένα όριο εκπομπής ρύπων και κυβισμού. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να αυξηθούν τα τέλη για οχήματα υψηλής εμπορικής αξίας που σήμερα επιβαρύνονται ελάχιστα σε σχέση με αντίστοιχα οχήματα που ταξινομήθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2010.
- Ψαλίδισμα της απαλλαγής από τα τέλη για οχήματα που εκπέμπουν έως 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα και σήμερα απαλλάσσονται.
Επίδομα θέρμανσης
Εντός των επόμενων ημερών οριστικοποιεί το ΥΠΟΙΚ και τη νέα μορφή του επιδόματος θέρμανσης το οποίο πλέον θα λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά σε σχέση με πέρυσι. Αυτό θα γίνει μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων αλλά και της μείωσης του ίδιου του επιδόματος από τα 35 στα 25 λεπτά ανά λίτρο. Το "ψαλίδισμα" του αριθμού των δικαιούχων θα γίνει προκειμένου να εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης από τα 210 στα 105 εκατ. ευρώ.
Παράταση ΦΠΑ στα σχολεία έως τις 15 Νοεμβρίου
Την αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ στην εκπαίδευση έως τις 16/11 – όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών – προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.
Η αναστολή της εφαρμογής δόθηκε στο πλαίσιο της αναζήτησης ισοδύναμων για την μη εφαρμογή τελικά του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς το μέτρο θεωρήθηκε θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και θα φέρει επιβαρύνσεις σε μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, χωρίς μάλιστα να φέρει και τα προβλεπόμενα έσοδα στο δημόσιο ταμείο.
Bookmark and Share