- Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί η πρώτη έκταση στη Θέρμη, όπου μπορούν να στηθούν σκηνές χωρητικότητας 150 ατόμων η καθεμιά αλλά και μικρά σπιτάκια.
Στους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης βρήκε αποκούμπι η... Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, στην προσπάθειά της να βρεθούν χώροι για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες εφόσον κλείσει η Ειδομένη.
Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μια έκταση στη Θέρμη, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις και με άλλους όμορους δήμους, δεδομένου ότι, όπως τουλάχιστον έχει ειπωθεί στην Αρμοστεία, δυτικά είναι αδύνατον να στηθεί χώρος φιλοξενίας.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το αρμόδιο υπουργείο με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Κ. Θάνου για εγκατάσταση kibo στην περιοχή της Σίνδου (διοικητικά, ο χώρος ανήκει στον Δήμο Ωραιοκάστρου) έχει ήδη εγκαταλειφθεί.
«Είχαν στηθεί τότε, εν μια νυκτί, τρία kibo, δύο για διοικητικές υπηρεσίες και ένα για πρόσφυγες, και έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως, αλλά ούτε και έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση. Εξάλλου, η συγκεκριμένη έκταση είναι και εντελώς ακατάλληλη. Είναι μικρή και μακρόστενη, και δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 100 άτομα» δήλωσε στη δημοκρατία συνεργάτης του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστ. Γαβότση.
Την περασμένη Παρασκευή, κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με δήμους, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για το θέμα.
«Εχουν γίνει κάποιες ουσιαστικές πρώτες συζητήσεις με δημάρχους και φορείς, προκειμένου να βρεθούν διαθέσιμοι χώροι για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Κι όλα αυτά εφόσον κλείσουν τα σύνορα, οπότε θα πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας» είπε ο κ. Αλέξανδρος Βούλγαρης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Βρέθηκε έκταση
Τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μια έκταση στη Θέρμη, όπου, εάν χρειαστεί, μπορούν να στηθούν σκηνές χωρητικότητας 150 ατόμων η καθεμιά. αλλά και μικρά σπιτάκια. Ξεκαθάρισε ότι ο χώρος φιλοξενίας δεν θα τελεί υπό τον συντονισμό της Αρμοστείας, αλλά από αυτόν του δήμου ή άλλης κεντρικής Αρχής.
Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει η ίδια, με τη ροή των προσφύγων να εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρμοστείας, κάθε ώρα περνούν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη περίπου 50 άτομα κάθε 15-20 λεπτά.
«Υπολογίζουμε ότι κάθε ημέρα περνούν τα σύνορα 6.000-8.000 πρόσφυγες. Τόσο εμείς όσο και εθελοντές και ΜΚΟ βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους φαγητό, νερό και ρούχα. Οι περισσότεροι κάθονται για λίγες ώρες ώστε να ξεκουραστούν και συνεχίζουν χωρίς να διανυκτερεύουν» ανέφερε ο κ. Βούλγαρης.
Πρόγραμμα δωρεών
Με το ποσό των 200.000 ευρώ χρηματοδοτεί το ίδρυμα του γνωστού επενδυτή και κερδοσκόπου Τζορτζ Σόρος τη δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης, των ΜΚΟ Αρσις, Praksis και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, ώστε να ενοικιαστούν κλίνες σε ξενοδοχεία για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.
Ο δήμος υπέβαλε τη σχετική αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δωρεών του Solidarity Now (είναι το δίκτυο που υπάγεται στο Open Society Foundation του Σόρος) από τις αρχές του καλοκαιριού και αναμένεται να αρχίσει εντός των επόμενων ημερών και να διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου.
Ετσι, θα ενοικιαστούν περίπου 80 κλίνες σε κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης, προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, και κυρίως έγκυες και οικογένειες με μικρά παιδιά. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν street work, υγειονομική ομάδα, καθώς και νομική συμβουλευτική.
Το Solidarity Now χρηματοδοτεί μια σειρά δράσεων στην Ελλάδα ειδικά για τους πρόσφυγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Οκτωβρίου αύξησε το πόσο κατά 2.000.000 ευρώ, εκτινάσσοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στα 3.500.000 ευρώ.
Ρεπορτάζ: Φ.Χαρίση
Πηγή: Δημοκρατία