- Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν τοποθετείται πια δημόσια σχετικά με το αν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν.
Το Ισραήλ... το οποίο επισήμως τηρεί στάση ουδετερότητας μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2011 στη Συρία, αρχικά τασσόταν υπέρ της ανατροπής του Άσαντ για να στερήσει από το Ιράν ένα βασικό σύμμαχο στην περιοχή, αλλά μετά την διατήρηση του στην εξουσία και έπειτα από την ρωσική επέμβαση στην Συρία, η ισραηλινή κυβέρνηση πλέον σιωπά.
«Ποια είναι η πολιτική μας στη Συρία; Η απάντηση μας είναι: Δεν επεμβαίνουμε. Έχουμε άποψη για το τι θα θέλαμε να συμβεί στη χώρα. Αλλά δεν είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε αυτή τη στιγμή υπέρ ή κατά του Άσαντ», είπε ο κ. Γιαλόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του.
Στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Βιέννη την Παρασκευή, στις οποίες συμμετείχαν οι κύριες εμπλεκόμενες χώρες στη Συρία «οι Ρώσοι ήταν υπέρ (του Άσαντ), οι Αμερικανοί κατά, οι Τούρκοι κατά, οι Σαουδάραβες κατά, οι Ιρανοί υπέρ», απαρίθμησε ο κ. Γιαλόν.
«Δεν βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο. Ασχολούμαστε με τα δικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε, επιμένοντας στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει το Ισραήλ, όπως η εξαπόλυση επιθέσεων από την Συρία ή απόπειρες μεταφοράς προηγμένων οπλικών συστημάτων ή χημικών πολεμικών ουσιών στη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ή άλλες ένοπλες οργανώσεις. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει πως αν παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές» του, θα αναλάβει στρατιωτική δράση.
Παράλληλα επισήμανε πως το Ισραήλ δεν προσφέρει οπλισμό σε καμιά πλευρά του εμφυλίου πολέμου και παρείχε μόνο περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στα χωριά των υψωμάτων του Γκολάν της Συρίας.
«Δεν δίνουμε οπλισμό, αλλά ανθρωπιστική βοήθεια. Με δύο όρους: ότι οι τζιχαντιστές δε θα φτάσουν στον φράκτη (στα Υψίπεδα του Γκολάν) και ότι δεν θα ακουμπήσουν τους Δρούζους, που είναι ένα ευαίσθητο θέμα για μας. Και αυτό έχει αποτέλεσμα — επιμέρους συμφωνίες στη βάση κοινών συμφερόντων», πρόσθεσε ο κ. Γιαλόν.