Bloomberg: Αγεφύρωτο το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Bloomberg: Αγεφύρωτο το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές.


  • "Αναζητείται επειγόντως λύση για τους πλειστηριασμούς".


H κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την πώληση των...προβληματικών στεγαστικών δανείων σε distress funds, σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους
Κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες ώρες για την πορεία του Eurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι δύο πλευρές ετοιμάζονται πυρετωδώς και να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με την χώρα μας σε αναζήτηση χρημάτων, τις διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών να είναι πολλές και τις τράπεζες να χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 9 Νοεμβρίου για να εξετάσουν την υλοποίηση του πιο πρόσφατου προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα.
Η συμφωνία την Δευτέρα σημαίνει αυτόματα εκταμίευση της δόσης των 2,2 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 10 δισ. ευρώ.
Σε αντίθετη περίπτωση, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί καθυστερώντας ταυτόχρονα την εκταμίευση της δόσης και μειώνοντας ακόμα περισσότερο την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
«Σημειώνεται πρόοδος κάθε μέρα," δηλώνει η Annika Breidthardt, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ένα από τα αγκάθια της Δευτέρας, είναι το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας λόγω οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες, με την ελληνική κυβέρνηση να θέλει την προστασία του 70% των οφειλετών και τους δανειστές να απαντούν ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί.
Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος και η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα έχει θετικά αποτελέσματα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, δηλώνει ο αναλυτής της Alpha Bank Παναγιώτης Καπόπουλος.
"Είναι επίσης μια προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», προσθέτει.
Οι δανειστές της χώρας επιδιώκουν να αντλήσουν τουλάχιστον 4,4 δις ευρώ σε νέα κεφάλαια μέσω της προσφοράς μετοχών σε ιδιώτες ώστε να χρειαστεί να δανείσουν λιγότερα στις τράπεζες.
Ήδη οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει την εν λόγω διαδικασία με πολλούς επενδυτές να δείχνουν ενδιαφέρον.
Η Αθήνα, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να καταλήξει σε συμβιβασμό, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και τα δημόσια έσοδα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να διακινδυνεύσει μια προσωρινή αδιέξοδο στο Eurogroup της Δευτέρας, δηλώνουν οι Έλληνες αξιωματούχοι.
Για τον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ύψιστης σημασίας , ενώ όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την πώληση των προβληματικών στεγαστικών δανείων σε distress funds, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα της τιμής των γενόσημων φαρμάκων αλλά η εξεύρεση ισοδύναμων για να αποφευχθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Οι πιστωτές ζητούν επίσης οι φορολογούμενοι που χάνουν τις τρέχουσες πληρωμές φόρων, να βγαίνουν από την ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία είχε δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.
Πάντως, όπως αναφέρουν όλες οι πλευρές, τα παραπάνω ανοιχτά μέτωπα δεν επηρεάζουν την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία μέχρι στιγμής διεξάγεται ομαλά.
Bookmark and Share