- Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών και στο χάσμα που συνεχίζει να χωρίζει τις δύο πλευρές. Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας.
Αρκετοί Γερμανοί αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι παρά το... φαινομενικό αδιέξοδο θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.
Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, για παράδειγμα, αναφέρει ότι το πιθανότερο σενάριο στο σημερινό Eurogroup είναι να καταλήξουν οι υπ. Οικονομικών σε μια "θετική αξιολόγηση", αλλά να μην δώσουν ακόμη το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης. Αυτό, όπως σημειώνει το dpa, θα γίνει πιθανότατα λίγες μέρες αργότερα.
Ενδιαφέρον έχει και η ανάγνωση της Die Welt, που γράφει μεταξύ άλλων ότι "ακόμη κι αν οι Έλληνες αντιστέκονται σθεναρά σε ορισμένες επιταγές των Βρυξελλών και ακόμη κι αν δημιουργείται η εντύπωση ότι η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευτεί την προσφυγική κρίση για ιδίους σκοπούς, οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν ότι η χώρα απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πορεία. Αντιθέτως, πρόσωπα που γνωρίζουν τα των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι σημειώνεται όντως πρόοδος στις συνομιλίες" και ότι πολύ σύντομα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.
Προειδοποιήσεις Βέμπερ
"Το Ευρωκοινοβούλιο απειλεί την Αθήνα με διακοπή της χρηματοδότησης", τιτλοφορείται μίνι-άρθρο στην σημερινή έντυπη έκδοση της Bild που παραθέτει μάλιστα και δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ΕΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο πολιτικός της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει "τακτικές κωλυσιεργίας και καθυστερήσεων". Οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εφαρμοστούν τάχιστα, "σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η εκταμίευση των χρημάτων".
Στις προσπάθειες, τέλος, του Αλέξη Τσίπρα να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα αναφέρεται η αυστριακή Kleine Zeitung που σημειώνει ότι οι εξελίξεις απασχόλησαν τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ το θέμα συζήτησαν επίσης τηλεφωνικά, Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.