Νέα τηλεδιάσκεψη το απόγευμα με στόχο τη λύση πριν το Eurogroup - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Νέα τηλεδιάσκεψη το απόγευμα με στόχο τη λύση πριν το Eurogroup

Νέα τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών, μετά την άκαρπη χθεσινή απόπειρα γεφύρωσης του χάσματος στις διαπραγματεύσεις και με στόχο την εξεύρεση λύσης πριν το Eurogroup της Δευτέρας που θα κρίνει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, ωστόσο πηγές των δανειστών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σύναψη συμφωνίας και εκταμίευση της δόσης .

Τα περιθώρια για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και μετά την χθεσινή άκαρπη τηλεδιάσκεψη Αθήνας-θεσμών, οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα με νέα τηλεδιάσκεψη που πιθανότατα θα διεξαχθεί το απόγευμα γύρω στις 18:00 ενώ για την Κυριακή μετατέθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών απέβη άκαρπη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει η διαφορά σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και ειδικότερα σχετικά με την αξία της προστατευόμενης κατοικίας, καθώς οι δανειστές επιμένουν στις 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά ξεκινά από τις 200.000 ευρώ, με προσαύξηση ανά είδος νοικοκυριού και συγκεκριμένα 300.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια.
Αλλά και για τα εισοδηματικά όρια που θα τεθούν για τα "κόκκινα δάνεια" παρουσιάζεται διαφορά καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι δεν πρέπει να προστατεύονται ζευγάρια με εισόδημα μεγαλύτερο από 13.917 ευρώ, ανεβάζοντας τον πήχη λίγο πιο πάνω από τις 20.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι η ομπρέλα πρέπει να καλύπτει εισοδήματα ως 32.000 ευρώ, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την προστασία δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και φέρεται αμετακίνητη στη θέση αυτή.
Συζητήσεις διεξάγονται και για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, με την πρόταση της ελληνικής πλευράς να περιλαμβάνει αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής της στήλης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ενώ νέο "αγκάθι" φαίνεται πως αποτελεί και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, καθώς οι δανειστές επιθυμούν τον αποκλεισμό από αυτή όποιου πολίτη καθυστερήσει την πληρωμή έστω και για μια μέρα.
Ερωτηθείς στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής εάν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή οι απαιτήσεις για τις 100 δόσεις και τους πλειστηριασμούς, απάντησε πως "ούτε από Βουλή περνάει ούτε η κυβέρνηση πρέπει με κανένα τρόπο να το δεχθεί".
Εκτίμησε πως "υπάρχουν ισοδύναμα που μπορούν να απαντήσουν σε τέτοιου είδους απαντήσεις", διερωτώμενος το λόγο που δεν ήρθε ακόμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μόνιμες άδειες του ιντερνετικού στοιχήματος ή για τις φοροεισπρακτικές μηχανές, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει πειστεί ότι οι πλειστηριασμοί θα λύσουν το πρόβλημα.
Συμπλήρωσε ότι ο Έλληνας συνδέεται άρρηκτα με τη στέγη, που είναι συνυφασμένη με την ψυχολογία του, κάτι που ενδεχομένως για άλλους λόγους δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε το πολιτικό θάρρος και το ρίσκο να θέσει για πρώτη φορά αυτού του είδους τα μέτρα στην κρίση του ελληνικού λαού./div>


...
Bookmark and Share