Reuters: Έρχεται περισσότερη δυστυχία για τους Έλληνες... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Reuters: Έρχεται περισσότερη δυστυχία για τους Έλληνες...


  • Οι Ελληνες που ελπίζουν ότι οι μέρες του οικονομικού μαρτυρίου τελείωσαν, μετά την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές, θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στις ζοφερές προβλέψεις τριών από τους σημαντικότερους θεσμούς της Ευρώπης για να δουν την αλήθεια, γράφει σε άρθρο του στο Reuters, ο Jeremy Gaunt.


Ευρωπαϊκή... Επιτροπή, ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συμφωνούν στο ότι η Ελλάδα θα βυθιστεί ξανά σε ύφεση φέτος και του χρόνου, καταρρίπτοντας τις θετικές περσινές εκτιμήσεις ότι η εξαετής ύφεση βαίνει προς το τέλος της, συνεχίζει το άρθρο.

Και οι τρεις αυτοί οργανισμοί υποστηρίζουν ότι φως στο τούνελ ίσως φανεί με την -υποτυπώδη έστω- επιστροφή στην ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, ωστόσο, κάτι τέτοιο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την οικονομική και τραπεζική μεταρρύθμιση.

Οσο για το ποιος φταίει που η Ελλάδα παραμένει σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν επιχειρήματα: από τις κατηγορίες της Αθήνας ότι η σκληρή λιτότητα που επέβαλαν οι δανειστές έχει συνθλίψει την οικονομική ζωή του τόπου, έως την γκρίνια των Βρυξελλών ότι ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σπατάλησε όποια πρόοδο είχε επιτευχθεί μέχρι να αναλάβει τη διακυβέρνηση, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: Το ζήτημα είναι ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται και πάλι στα μαχαίρια -έστω και προσωρινά, ενδεχομένως- με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, με την πρόσθετη πολυπλοκότητα ότι ο Τσίπρας δεν θέλει να δει τους υπερχρεωμένους Έλληνες να χάνουν τα σπίτια τους τη στιγμή που η χώρα παρέχει τροφή και στέγη σε χιλιάδες πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο.

Ωστόσο, δεν υφίσταται καμία διαφωνία για την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνει η ελληνική οικονομία. Τόσο η Κομισιόν όσο και ο ΟΟΣΑ βλέπουνσυρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,4% φέτος, την ίδια στιγμή που η ΕΤΑΑ τοποθετεί αυτό το ποσοστό στο 1,5%. Και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό, με δεδομένο ότι στο α' εξάμηνο του 2015 υπήρξε ανάπτυξη της τάξης του 1%, πριν οι Ελληνες αρχίσουν να τρέχουν για να αγοράσουν βασικά αγαθά υπό τον φόβο του Grexit.

Οσο για τις προβλέψεις για το 2016, διαφέρουν ακόμα περισσότερο, συνεχίζει το Reuters, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ βλέπουν ύφεση 1,3% και 1,2%, αντίστοιχα, για την επόμενη χρονιά. Η Κομισιόν εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί λόγω των συνεπειών από την πολιτική και οικονομική ταραχή που σημειώθηκε εντός του 2015, μεταξύ των οποίων και η μη επιτυχής ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος διάσωσης, το δημοψήφισμα, η σκληρή μάχη της Ελλάδας με τους δανειστές και τα capital controls.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η EBRD αναμένει ύφεση της τάξης του 2,4%. H πρόβλεψη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που πρόσθεσε την Ελλάδα στις κυρίως φτωχές, αναδυόμενες οικονομίες αυτή τη χρονιά.
Πάντως, αν υπάρχει ένα καλό νέο για την Ελλάδα, είναι ότι και οι τρεις θεσμοί αναμένουν επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016.

Η EBRD δεν προβαίνει σε συγκεκριμένες προβλέψεις για το 2017, αλλά υποστηρίζει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη ίσως επιτευχθεί κατά το β' εξάμηνο του 2016, την ίδια στιγμή που η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ανάπτυξη 2,7% και 2,1%, αντίστοιχα, για το 2017.

Όπως σημειώνει, καταλήγοντας ο αρθρογράφος, το ζήτημα είναι ότι όλες οι προβλέψεις έχουν γίνει με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κάνει και τις οποίες η ίδια καταδίκαζε στο κοντινό παρελθόν. «Η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιστρέψει κατά το β' τρίμηνο του 2016, αν υπάρξουν επενδύσεις και έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις», λέει η EBRD.
Bookmark and Share