- Ιστορική χαρακτηρίζει ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτηαμα. Προειδοποιεί ωστόσο, ότι ενέχει σημαντικές παγίδες.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Ε.Ε. υποσχέθηκε στην.. Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κατάργηση της βίζας και χρήματα, σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Εκ πρώτης όψεως η συμφωνία αυτή φαίνεται πως λύνει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές χώρες της ΕΕ – την μεγάλη εισροή προσφύγων. Ταυτόχρονα, δίνει στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στήριξη έναντι των εχθρικών διαθέσεων της Συρίας, του Ιράν και κυρίως της Ρωσίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.
Κατά τον Dixon , σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, το σύμφωνο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη στροφή της Τουρκίας προς την Ευρώπη και τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας, μετά από μια περίοδο κατά την οποία στράφηκε προς τη Μέση Ανατολή με την κυβέρνηση Ερντογάν να γίνεται όλο και πιο αυταρχική.
Η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την Τουρκία να μετριάσει αυτό τον αυταρχισμό. Αν ναι, αυτό θα είναι καλό για την οικονομία της, παρατηρεί ο αρθρογράφος ενώ μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο για την Ευρώπη στο ζήτημα της μετανάστευσης, του τζιχαντισμού και της αστάθειας που υπάρχει στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, ο Dixon επισημαίνει ότι οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ μπορεί να ασκήσει βέτο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Έτσι φαίνεται απίθανο να συμφωνήσουν όλοι στο να δεχτούν 78 εκατ. ανθρώπους και κυρίως Μουσουλμάνους. Εν τω μεταξύ, δεν φαίνεται καθόλου πιθανό ότι ο Ερντογάν θα προβεί στις απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, καθώς έτσι θα μειωθεί η εξουσία του.
Όσο για την άμεση συμφωνία, η Τουρκία φαίνεται απίθανο να παραδώσει όσο η ΕΕ επιθυμεί από την άποψη των αναχαίτιση της ροής των μεταναστών. Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένουν μια μεγάλη πτώση στους αριθμούς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής που δεν μπορούσαν να εγγυηθούν καμία πτώση σε όλα.
Κατά τον Dixon θα υπάρξει πιθανότατα μεγάλος καβγάς για το τι συμφώνησε η Τουρκία -σε ό,τι αφορά στους όρους που θα κάνουν περισσότερο ελκυστική τη ζωή των Σύρων στην Τουρκία, τον πόλεμο κατά των διακινητών και την αστυνόμευση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα. Αν και η συμφωνία προβλέπει ότι οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να στείλουν μετανάστες πίσω στην Τουρκία, αυτό δεν αφορά πρόσφυγες και αυτό σημαίνει ότι Σύροι και Αφγανοί που θα φτάσουν στην Ευρώπη θα μπορούν να μένουν εκεί. Μόνο οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν.
Η ΕΕ επίσης θα υποφέρει για να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Ακόμα πιο προβληματικό είναι το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει περισσότερα χρήματα στο μέλλον.
Η Γερμανία και άλλες χώρες προσπαθούν να φτιάξουν μια παράλληλη συμφωνία με την οποία θα αναλάβουν εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, έτσι ώστε να μη ρισκάρουν τη ζωή τους στις θάλασσες. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο κατά πόσο θα καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες τους να συμφωνήσουν, ή το εάν η Τουρκία θα τιμήσει τη βασική συμφωνία, αν αυτές δεν το κάνουν, σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Οι πολίτες όμως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα αντιδράσουν στη χορήγηση από τον Οκτώβριο βίζας σε Τούρκους για ελεύθερη διακίνηση εντός της Σένγκεν, που περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της ΕΕ αλλά όχι τη Βρετανία. Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να «πουληθεί» αυτό στη Γαλλία, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Τα σημεία που θα είναι περισσότερο δύσκολο για τον Ερντογάν να κάνει παραχωρήσεις είναι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία. Αυτά χρειάζονται για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι το μακροπρόθεσμο πλάνο. Η διόρθωση βραχυπρόθεσμων προβλημάτων όσον αφορά ερωτήματα για τη χρηματοδότηση ή τη βίζα μπορεί να είναι εφικτή.
