Ο Ομπάμα επιδιώκει να τετραπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ομπάμα επιδιώκει να τετραπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη.


  • Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τρίτη ότι επιδίωκε να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στην Ευρώπη 400% φορές σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμμάχους οι οποίοι είναι ακόμη ανήσυχοι με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Η νέα δαπάνη θα αυξηθεί σε... $3,4 δισεκατομμύριασύμφωνα με το νέο σχέδιο, το οποίο έχει οριστεί να παρουσιαστεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα, ως μέρος του τελικού προϋπολογισμού.

Το Πεντάγωνο ανέφερε επίσης την Τρίτη ότι αναδιατάσσουν τις δαπάνες για τη μάχη κατά του ISIS, διπλασιάζοντας τις δαπάνες του περασμένου έτους φθάνοντας τα $ 7 δισεκατομμύρια.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το σχέδιο θα επιτρέψει μια «συνεχή εκ περιτροπής στάθμευση αμερικανικών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών» σε βάσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και επέκταση της συμμετοχής των ΗΠΑ σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη πρόσθετων οχημάτων μάχης και προμηθειών στην περιοχή.

Ο Ομπάμα επεδίωξε να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από τότε που η Ρωσία προσάρτησε τμήματα της Ουκρανίας το 2014, προκαλώντας συναγερμό σε άλλες γειτονικές χώρες, μερικές από τις οποίες ανήκουν στη στρατιωτική συμμαχία.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι η ανακοίνωση της Τρίτης «πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η Αμερική θα παραμείνει σταθερή προς τους συμμάχους της στην υπεράσπιση όχι μόνο του εδάφους του ΝΑΤΟ, αλλά και τις κοινές αρχές του διεθνούς δικαίου και της τάξης».

Ανέφερε, επίσης, ότι σε μια επερχόμενη συνεδρίαση των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Πολωνία η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ανάμεσα στα κράτη.

«Είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προωθήσουμε την κοινή μας άμυνα για τη στήριξη μιας Ευρώπης που είναι ολόκληρη, ελεύθερη και ειρηνική», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Γιενς Στολτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η κίνηση ήταν μια «σαφή ένδειξη της διαρκούς δέσμευσης των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.»

«Θα είναι μια επίκαιρη και σημαντική συμβολή στην δυνατότητα αποτροπής του ΝΑΤΟ, και τη συλλογική άμυνα», είπε σε μια δήλωση.
Bookmark and Share