- Το «σκληρό ροκ» προς την κυβέρνηση και τα ανοίγματα προς το κέντρο. Πώς σχεδιάζει ο αρχηγός της ΝΔ την επόμενη μέρα για το κόμμα.
- Η απάντηση για το πόθεν έσχες και οι θέσεις για Σαμαρά, Καραμανλή και... Παυλόπουλο.
Αγεφύρωτο αποδεικνύεται τελικά το χάσμα ανάμεσα στον... Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στη χθεσινή συνέντευξή του στο Star απέρριψε μετ' επιτάσεως το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας των δύο πλευρών. «Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών, διαλέγω τις εκλογές», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ και ενώ τα τελευταία 24ωρα πλήθαιναν οι φωνές που ζητούσαν τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Με τη συγκεκριμένη του παρέμβαση, ο κ. Μητσοτάκης δημοσιοποίησε -με μεγαλύτερη σαφήνεια από κάθε άλλη φορά- αυτό που έλεγε στους συνομιλητές του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ: ότι δηλαδή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η «πιο επικίνδυνη» των τελευταίων δεκαετιών και ότι χειρίζεται όλα τα κρίσιμα ζητήματα «ανεύθυνα και επιπόλαια» σε βάρος του τόπου. Και μπορεί ο ίδιος –όπως λέει- να μην βιάζεται να κυβερνήσει αλλά και η ΝΔ να μην είναι έτοιμη ακόμα να επανέλθει στην εξουσία, ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες του, «το βέβαιο είναι ότι, όποτε κληθούμε, θα κυβερνήσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι οι σημερινοί εταίροι».
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι έχει χαθεί κάθε ίχνος εμπιστοσύνης προς τον Αλέξη Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας την ίδια στιγμή ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες στη Βουλή, η μία (αντιπολίτευση) για να περνάει τα δύσκολα και η άλλη (συγκυβέρνηση) για να εφαρμόζει τα εύκολα , ανώδυνα και ελκυστικά για την κοινωνία.
Εθνικά θέματα
«Μας χωρίζει άβυσσος ως προς την ουσία της πολιτικής, κάθε μέρα που περνάει εμπεδώνεται η πεποίθησή μου ότι δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε. Προτιμώ τις καθαρές λύσεις», τόνισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ως μοναδικό παράθυρο συνεννόησης των δύο πλευρών τα εθνικά μας θέματα. Σε όλα τα άλλα ζητήματα, όπως εκτιμά, δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με τον πρωθυπουργό τον οποίο εγκαλεί ότι δεν έχει καμία διάθεση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και ότι «προσποιείται πως δήθεν διαπραγματεύεται», με ορατό τον κίνδυνο επανάληψης του 2015. Όταν δηλαδή την ύστατη ώρα δεχθήκαμε ό,τι μας επέβαλαν οι δανειστές. Διευκρινίζει πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν ζητά ο ίδιος εκλογές και δεν θα τις προκαλέσει, όπως είχε κάνει παλαιότερα ο σημερινός πρωθυπουργός.
Ακόμα πάντως και στην περίπτωση που η σημερινή συγκυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη πλειοψηφία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι εφικτός ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, στην οποία βλέπει αρκετούς «πρόθυμους» να συμμετάσχουν, φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.
Στήριξη στους... προηγούμενους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να μην αφήσει ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα, επαναφέροντας την εσωστρέφεια στην παράταξη. Έτσι, προσέφερε απλόχερη στήριξη στις κυβερνήσεις Σαμαρά (περισσότερο) και Καραμανλή (λιγότερο), ενώ καλά λόγια επιφύλασσε και για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο δεν είχε ψηφίσει (αποχή) κατά την περσινή ψηφοφορία.
Ειδικά αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισε «μονόδρομο» το κλείσιμο της ΕΡΤ, εκτίμησε ότι αν συνεχιζόταν η πολιτική του η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια, μίλησε με θετικά λόγια για τον Σταύρο Παπασταύρου όσον αφορά τη συμβολή του στη διαπραγμάτευση, χρησιμοποίησε τα επιχειρήματα της πλευράς του πρώην πρωθυπουργού για τη λίστα Μπόργιανς, αλλά και μέρος της ρητορικής του, όπως για παράδειγμα, ότι «η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης του προγράμματος με χρονικό ορίζοντα το 2021».
Παράλληλα, όμως, φρόντισε να κρατήσει και τις απαραίτητες αποστάσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι «τραβάμε γραμμή με παρελθόν και λάθη, όπως τους κομματικούς στρατούς, ως ΝΔ δεν θα τα επαναλάβουμε».
«Επενδύσεις και δουλειές»
Για τη γαλάζια παράταξη της επόμενης μέρας και το σχέδιο διεύρυνσης του κόμματος που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει ως προτεραιότητά του να κάνει πολιτικά ανοίγματα στο χώρο του κέντρου και ακολούθως να γίνουν κινήσεις – προσκλήσεις σε προσωπικό επίπεδο (Θεοχάρης, Διαμαντοπούλου, Γιαννίτσης, τα τρία ονόματα που ακούστηκαν στη συνέντευξη). Προανήγγειλε την παρουσία του στο συνέδριο του Ποταμιού, καθώς και το διάλογο και την ενδεχόμενη συνεργασία με όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Αυτό που ο ίδιος δεσμεύεται ότι θα πράξει, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, είναι να φέρει «επενδύσεις και δουλειές», ενώ εφικτό θεωρεί τον περιορισμό των κρατικών δαπανών και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Η υπόθεση του πόθεν έσχες του ιδίου και της συζύγου του είναι μία ακόμα αφορμή για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος –όπως λέει- έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημά του. «Λυπάμαι όταν η πολιτική ζωή του τόπου επιστρέφει σε λογικές... νεοαυριανισμού», τονίζει. Επίσης, δηλώνει «ευρώ πάση θυσία», για τους αγρότες επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται να στηρίξουμε μπλόκα και κλειστούς δρόμους», ενώ για το προσφυγικό εκτιμά ότι «καθόμαστε πάνω σε μία βόμβα», ζητώντας να υπάρξουν καλού κακού και «εναλλακτικά σενάρια».