Κίνδυνος πλήρους απομόνωσης της Ελλάδας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Κίνδυνος πλήρους απομόνωσης της Ελλάδας

  • Χαοτική η κατάσταση στο προσφυγικό
  • Σε πλήρη σύγχυση και εντελώς απροετοίμαστη η κυβέρνηση



Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το προσφυγικό στην Ελλάδα, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε...πολλά σημεία της χώρας. Χαοτική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη. Την ίδια ώρα, σε απέραντο hotspot έχει μεταβληθεί η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι τη Φθιώτιδα.

Η Αθήνα είναι πυρ και μανία με την Αυστρία, η οποία συντονίζει τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου, με στόχο να κλείσουν τα σύνορα τους, παρά τις αντίθετες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, εγκλωβίζοντας επί της ουσίας χιλιάδες πρόσφυγες εντός της χώρας μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον ολλανδό ομόλογό του, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για το θέμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Αυστριακό ΥΠΕΞ σχετικά με την επικείμενη διάσκεψη στη Βιέννη με τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών χαρακτηρίζοντάς την "μη φιλική ενέργεια".

Για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα σε βάρος της Ελλάδος, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στην απόφαση των αστυνομιών πέντε χωρών να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, φαίνεται ότι "ναυαγεί" και το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

Ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε ότι ο τούρκος εκπρόσωπος στην στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια τριμερούς συνάντησης Γερμανίας - Ελλάδας - Τουρκίας, είπε ότι όσα λέει η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, λέγοντας ότι είναι "bullshit".

Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν και δύο νέα κέντρα μετεγκατάστασης πλην εκείνου στο Σχιστό που ήδη λειτουργεί και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης που είναι υπό κατασκευή.

Εκρηκτική η κατάσταση
Στον Πειραιά, όπου φτάνουν συνεχώς πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου, η κατάσταση είναι ασφυκτική και θυμίζει πρόχειρο hotspot.

Πολλοί, όσοι δεν μεταφέρονται στο Σχιστό, στο Ελληνικό ή στον Ελαιώνα, φεύγουν από το λιμάνι και διασκορπίζονται στο κέντρο της Αθήνας (πλ. Βικτωρίας), αναζητώντας -μέσω επιτήδειων- τρόπο εξόδου από τη χώρα.

Στην Ειδομένη η κατάσταση που επικρατεί είναι χαοτική.

Περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας 2.000 ατόμων.

Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους στην Ελλάδα.

Το απόγευμα της Δευτέρας όρμησαν στον φράχτη και σκαρφάλωσαν για να περάσουν στην άλλη πλευρά, ενώ άλλοι έριξαν το προστατευτικό συρματόπλεγμα κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ και κατέλαβαν τη γραμμή.

Από το επόμενο 24ωρο αναμένεται να οδηγούνται στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη και να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Κατόπιν θα κατευθυνθούν προς την Αθήνα, ενώ την ίδια ώρα λεωφορεία με μετανάστες οδεύουν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, τα οποία όμως έχουν σταματήσει κατόπιν εντολής της αστυνομίας σε διάφορες περιοχές της Εθνικής Οδού.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας όλα τα μοτέλ της περιοχής είναι γεμάτα με λεωφορεία που κατευθύνονταν στην Ειδομένη. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ακινητοποιήσει περισσότερους από 500 πρόσφυγες στο ύψος των Θηβών.

Στη Λαμία έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία σε διάφορα μοτέλ και στην είσοδο της Λαμίας και πάνω από 1.500 πρόσφυγες παραμένουν εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις.

Στην Κοιλάδα των Τεμπών έχουν σταματήσει πέντε λεωφορεία, τα οποία μεταφέρουν πρόσφυγες προς την Ειδομένη, κατόπιν εντολής της Αστυνομίας.

Περισσότεροι από 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φτάσει φέτος στην Ελλάδα και την Ιταλία, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).


Κυβερνητική εκπρόσωπος

Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι "η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα", για να προσθέσει -ερωτηθείσα σχετικά- ότι "δεν είναι τεράστιο το βάρος που μπορεί να σηκώσει η χώρα, υπάρχουν όρια".

Την ίδια ώρα η Κομισιόν, δια της αρμόδιας εκπροσώπου για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσας Μπερτρό, μίλησε ευθέως για κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Κοινή δήλωση με την οποία εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να επικρατήσει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στην προσφυγική κρίση, εξέδωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ολλανδική προεδρία, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής και ενόψει του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 25ης Φεβρουαρίου.
Bookmark and Share