- Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, η εκπρόσωπος των Πράσινων, Αλέβ Κορούν, διερωτήθη «πώς μπορεί η Ελλάδα να περιθάλψει τον αναμενόμενο αριθμό ενός εκατομμυρίου προσφύγων(!), όταν για την Αυστρία οι 90.000 (σσ που υποδέχθηκε πέρυσι) ήταν ήδη πάρα πολλοί».
Για «μονομερείς ενέργειες που προκάλεσαν την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα και τορπίλισαν μία...ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση» κατηγορεί το κόμμα των Πράσινων, της αυστριακής αντιπολίτευσης, τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Απευθύνοντας αυτές τις κατηγορίες προς τον κ. Κουρτς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, η εκπρόσωπος των Πράσινων, Αλέβ Κορούν, διερωτήθη «πώς μπορεί η Ελλάδα να περιθάλψει τον αναμενόμενο αριθμό ενός εκατομμυρίου προσφύγων, όταν για την Αυστρία οι 90.000 (σσ που υποδέχθηκε πέρυσι) ήταν ήδη πάρα πολλοί».
Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας διατεινόταν στην ομιλία του στην Επιτροπή, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει σήμερα το αντίτιμο της πολιτικής της των ανοιχτών συνόρων στο προσφυγικό, κατά την προηγούμενη χρονιά.
Αναφερόμενος στην επιδιωκόμενη λύση με την Τουρκία, τόνιζε πως στόχος της ΕΕ είναι με την εμπλοκή της Τουρκίας να υπάρξει περιορισμός της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη, προσθέτοντας πως η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να παραιτηθεί από τις θέσεις της στα θεμελιώδη δικαιώματα.
Ο κ. Κουρτς διαβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, πως θα ζητήσει να μην υπάρξει οποιαδήποτε σύνδεση ζητημάτων, όπως ελευθερία του Τύπου, ανθρώπινα δικαιώματα ή το κουρδικό πρόβλημα, με την προσφυγική κρίση.
Όσον αφορά την προσέγγιση Τουρκίας και ΕΕ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως για την Αυστρία εξακολουθεί να ισχύει ότι μπορεί να υπάρξει μία προνομιακή εταιρική σχέση με την Τουρκία και όχι μία ένταξή της ως πλήρες μέλος στην ΕΕ.