Αμείωτες οι ροές προσφύγων από την Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Αμείωτες οι ροές προσφύγων από την Τουρκία

  
 

  • Στον «αέρα» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Στον «αέρα» φαίνεται να είναι η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα ενώ σάλος έχει ξεσπάσει με τον...ξεσπάσει με τον Τούρκο παρατηρητή που έφτασε στο νησί της Χίου έχοντας διαβατήριο του ψευδοκράτους.
Μπορεί οι κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι εντός της ημέρας θα υπάρξουν επαφές και σε υπηρεσιακό επίπεδο προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει τις ροές, αφού σύμφωνα με αξιωματούχους, πρέπει να «πιεστούν», όμως αυτό δε φαίνεται να είναι αρκετό, αφού οι πρόσφυγες εξακολουθούν να καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

Στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας περίπου 2.000 πρόσφυγες από τα νησιά.

Κατέπλευσε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας στην Ελευσίνα το Ελ. Βενιζέλος από την Λέσβο με 1.433 πρόσφυγες. Θα επιβιβαστούν εντός της ημέρας σε 28-30 πούλμαν που θα τους μεταφέρουν στην Πιερία.
Χτες Κυριακή, περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες έφθασαν στα ελληνικά νησιά (κυρίως σε Λέσβο, Χίο, Σάμο), εκ των οποίων περισσότεροι από 800 μόνο στη Λέσβο ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης του hot spot της Μόριας στη Λέσβο από τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη εκεί.
Στο hot spot της Μόριας παραμένουν περίπου 2.500 πρόσφυγες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι νέες αφίξεις της Κυριακής.
Παράλληλα, στη Λέσβο έχουν φθάσει 18 Τούρκοι αξιωματούχοι, που μαζί με Έλληνες και στελέχη της Frontex θα επιτηρούν στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης και θα συναποφασίζουν ποιοι από τους πρόσφυγες θα επιστραφούν στην Τουρκία. Ακόμη 6 Τούρκοι αξιωματούχοι έφθασαν στη Χίο.
Την ίδια ώρα πέντε 'Ελληνες αστυνομικοί θα βρίσκονται στις τουρκικές ακτές για την επίβλεψη της επανεισδοχής των προσφύγων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης, στη χώρα βρίσκονται τη Δευτέρα 50.411 πρόσφυγες. Από αυτούς, περισσότεροι από 5.000 φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σε τουλάχιστον 14.000 υπολογίζονται εκείνοι που παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Σάλος με τον Τούρκο παρατηρητή που είχε σφραγίδα του ψευδοκράτους στο διαβατήριό του
Αναταραχή στην Χίο καθώς ένας από τους τούρκους παρατηρητές είχε διαβατήριο με σφραγίδα του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του επετράπη να διανυκτερεύση στη Χίο, αλλά μένει να αποφασιστεί εάν θα παραμείνει στο νησί ή αν θα πρέπει να γυρίσει πίσω.
Κατά πληροφορίες οι Τούρκοι απειλούν ότι αν δεν γίνει δεκτός να αναλάβει δράση στο νησί, όλη η τουρκική αποστολή θα αποχωρήσει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η ΕΥΠ.

Κλινάμαξες του ΟΣΕ στην Ειδομένη
Εξι κλινάμαξες επιστρατεύει ο ΟΣΕ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα, οι κλινάμαξες χωρητικότητας 40 κλινών η καθεμία, ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία.
«Συντηρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και αναμένονται να καταφθάσουν αύριο στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Σχίζας και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να φέρουμε συνολικά 20 βαγόνια στην Ειδομένη».
Επιφυλακτικός ο Σκουρλέτης για τη συμφωνία της Συνόδου
Σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε ότι αφορά τη συμφωνία Σ ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Έτσι όπως ήταν τα πράγματα, επετεύχθη μια ισορροπία η οποία φαίνεται ότι τουλάχιστον στα χαρτιά ήταν η καλύτερη δυνατή, αλλά πρέπει να λειτουργήσει. Κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα είναι αποτελεσματική. Θα φανεί τις επόμενες μέρες» τόνισε.
Ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση κατά στελεχών της ΝΔ που «βγαίνουν με έναν τρόπο κυνικό και ψυχρό και μιλάνε για άμεση εκκένωση της Ειδομένης».
Αναρωτήθηκε, δε, με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μωρά παιδιά. Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι ο ενδεδειμένος τρόπος είναι να πειστούν να φύγουν από την Ειδομένη οι πρόσφυγες, κάτι που προσπαθεί η κυβέρνηση.

Συνάντηση Τσίπρα- Αβραμόπουλου
Στο μεταξύ, «θετική» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμμισε ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας.

Δυστυχώς, όμως, χθες, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών. Δεύτερη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

Bookmark and Share