- Κομφούζιο με την καθαριότητα στην Ειδομένη.
- Κυβέρνηση και ΜΚΟ αγνοούν το δήμο Παιονίας, που είναι εντεταλμένος και υπεύθυνος.
Προβλήματα και στην καθαριότητα, εκτός από τις αφόρητες συνθήκες διαβίωσης που... επικρατούν για τους χιλιάδες πρόσφυγες, αντιμετωπίζει ο καταυλισμός στην Ειδομένη. Το κομφούζιο σχετικά με το ποιος έχει τη ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων δημιουργήθηκε από το περασμένο φθινόπωρο, όταν την αρμοδιότητα είχε αναλάβει η οργάνωση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και όχι ο οικείος δήμος Παιονίας, παρότι είναι εντεταλμένος στον τομέα της καθαριότητας, ενώ προ ημερών τη σκυτάλη από τις ΜΚΟ πήρε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που ανέθεσε την αποκομιδή των απορριμμάτων σε νέο εργολάβο.
Η πρώτη επιχείρηση για την αποκομιδή των απορριμμάτων ανατέθηκε από την οργάνωση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» σε ιδιώτη εργολάβο, ο οποίος πήρε την προσφορά έναντι 19.000 ευρώ το μήνα, σύμβαση που όμως έληξε πριν από λίγες μέρες. Το μπάχαλο όμως συνεχίστηκε, καθώς ενώ ο δήμος ανέμενε από τα αρμόδια υπουργεία να ενισχύσουν την υπηρεσία καθαριότητας με απορριμματοφόρα και εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να επέμβει και στον καταυλισμό, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έκρινε σκόπιμο να αναθέσει, αυτήν τη φορά, την αρμοδιότητα για την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που έχει την τελική ευθύνη για τη λειτουργία του καταυλισμού. Η Αρμοστεία έκρινε από την πλευρά της ότι έπρεπε να μειωθεί το κόστος και έτσι ανέθεσε την αποκομιδή, εντός του καταυλισμού, σε νέο εργολάβο, έναντι 12.000 ευρώ μηνιαίως. Παρ’ όλα αυτά στο παιχνίδι της καθαριότητας συνεχίζουν να συμμετέχουν διάφορες ΜΚΟ, καθώς έχουν ήδη προσλάβει για την καθαριότητα περί τα 200 άτομα.
Για την εξέλιξη αυτή ο δήμος Παιονίας δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση, γεγονός που προκάλεσε για ακόμα μία φορά τις αντιδράσεις του δημάρχου Χρήστου Γκουντενούδη. Ο δήμαρχος από το περασμένο φθινόπωρο, όταν ακόμα ο αριθμός των προσφύγων έφτανε τα 3.000 άτομα, κατήγγειλε ότι «στην Ειδομένη κουμάντο κάνουν μόνο οι ΜΚΟ, αφήνοντας το δήμο απ’ έξω».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον καταυλισμό της Ειδομένης το πρόβλημα της καθαριότητας είναι μεγάλο. «Ο δήμος αδυνατεί να αντεπεξέλθει καθώς δεν διαθέτει ούτε το απαιτούμενο προσωπικό ούτε τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό. Επιπλέον, παρότι για την καθαριότητα στην Ειδομένη εντεταλμένος και υπεύθυνος είναι ο δήμος Παιονίας, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα αυτό» τόνισε μιλώντας στη «Θ» ο κ. Γκουντενούδης. Εξήγησε μάλιστα ότι το κράτος συνεχίζει να αγνοεί το δήμο, ενισχύοντας το ρόλο των ΜΚΟ.
«Δεν θα πληρώσουν οι δημότες τα σπασμένα»
Ο δήμαρχος Παιονίας ανέφερε πως τυχαία έμαθε ότι η αρμοδιότητα πέρασε στα χέρια της Ύπατης Αρμοστείας, όπως και ότι άλλαξε ο εργολάβος που ανέλαβε την αποκομιδή των απορριμμάτων. «Δεν μας ενημέρωσε κανείς, παρότι όφειλαν να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν με το δήμο, καθώς τα σκουπίδια πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ Κιλκίς» σημείωσε ο κ. Γκουντενούδης. Και αυτό, όπως είπε, είναι υπό διερεύνηση, καθώς το κόστος για τον όγκο των απορριμμάτων του καταυλισμού στην Ειδομένη καλείται να πληρώσει ο οικείος δήμος. «Ανεχτήκαμε πολλά, αγνοηθήκαμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουν τα σπασμένα οι δημότες Παιονίας» σχολίασε ο δήμαρχος και τόνισε ότι εφόσον ανατέθηκε η αποκομιδή σε εργολάβο, με ευθύνη του κράτους, θα έπρεπε να διασφαλιστεί κονδύλιο και για την ταφή των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Κιλκίς και προέρχονται από τον καταυλισμό.
Πού καταλήγουν τα λύματα
Εκτός όμως από τα σκουπίδια του καταυλισμού, ο δήμος Παιονίας εγείρει θέμα και για τα λύματα από τις χημικές τουαλέτες που έχουν στηθεί στον καταυλισμό. «Αυτήν τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι εξυπηρετούν από έναν συγκεκριμένο αριθμό χημικών τουαλετών, αλλά δεν έχουμε ενημέρωση για το πού καταλήγουν αυτά τα λύματα» υπογράμμισε ο κ. Γκουντενούδης. Διατύπωσε μάλιστα τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο η εταιρεία που έστησε τις τουαλέτες οδηγεί τα λύματα στο βιολογικό σταθμό της περιοχής για επεξεργασία. «Στο δήμο έχουν φτάσει πολλές καταγγελίες ότι τα λύματα από τις τουαλέτες πετιούνται οπουδήποτε και αυτό ήδη το διερευνούμε. Ωστόσο, επειδή είναι θέμα δημόσιας υγείας, θα ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση της αρμόδιας διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» ανέφερε ο δήμαρχος.
Ειδικότερα, όπως είπε, ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου να στείλουν επείγον έγγραφο στην αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας, ζητώντας να επισκεφθεί κλιμάκιο την περιοχή της Ειδομένης και να διερευνήσει πού καταλήγουν τα λύματα. «Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε απάντηση από την περιφέρεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε το θέμα, καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» υπογράμμισε ο κ. Γκουντενούδης.
Στο Χέρσο δεν φτάνει ο δημοτικός στόλος
Την ίδια ώρα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο δήμος Κιλκίς που έχει στην ευθύνη του την αποκομιδή των απορριμμάτων στο κέντρο φιλοξενίας στο Χέρσο. Σύμφωνα με το δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη, αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι οριακή, καθώς ο δήμος έχει να φροντίσει μία ολόκληρη περιοχή και έναν καταυλισμό με 4.000 ανθρώπους. «Στο εξής δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες εντός του καταυλισμού, καθώς δεν φτάνει ούτε το προσωπικό ούτε τα απορριμματοφόρα» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι τη δουλειά των εργαζομένων δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες, αφού η βροχή των τελευταίων ημερών δημιούργησε βούρκο στον καταυλισμό και τα οχήματα του δήμου δεν μπορούν να εισέλθουν στο χώρο. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε τη συνδρομή ιδιώτη, που να έχει τα κατάλληλα μηχανήματα» ανέφερε ο δήμαρχος Κιλκίς.
πηγή εφημερίδα "Μακεδονία"