Πρόταση-σοκ για μείωση αφορολόγητου ορίου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Πρόταση-σοκ για μείωση αφορολόγητου ορίου.

 
  • Κατάργηση του σημερινού συστήματος έκπτωσης φόρου ύψους 2.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους έβαλαν αιφνιδιαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα οι δανειστές ζητώντας αντικατάστασή του από σταθερό αφορολόγητο σε χαμηλότερα όρια.


Η πρόταση εστάλη... σύμφωνα με πληροφορίες χθες στην κυβέρνηση και συζητήθηκε ήδη στην απογευματινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ και Νίκολα Τζιαμαρόλι.

Οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ η οποία οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 9.500 ευρώ αλλά φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα, δίνει κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων προκειμένου να μην χάνεται το αφορολόγητο.

Έτσι βάζουν στο τραπέζι μια παραλλαγή του παλαιότερου μοντέλου όπου το αφορολόγητο ήταν κάποτε σταθερό για όλους στα 12.000 και μετά από δύο μειώσεις κατέληξε στα 5000 ευρώ πριν αντικατασταθεί από tax credit.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση των δανειστών για αφορολόγητο κινείται πέριξ των 5000 ευρώ.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τη δική της πρόταση με βάση την οποία τα φορολογικά βάρη διευρύνονται για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου το Σάββατο.

Οι δανειστές είχαν θέσει προ μηνός τη μείωση του αφορολογήτου στην ελληνική πλευρά βγάζοντας κίτρινη κάρτα στην αύξηση των συντελεστών στα πολύ υψηλά κλιμάκια που εισηγούνταν η κυβέρνηση.

Όσον αφορά στο θέμα του δημοσιονομικού κενού καμιά πλευρά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους δανειστές ότι τα μέτρα που έχουν εγγραφεί στο φετινό προϋπολογισμό από την πλευρά των εσόδων (320 εκατ. ευρώ μόνο από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων) ενδεχομένως να μην απαιτούνται για την επίτευξη των οικονομικών στόχων καθώς στο μεταξύ έχει μεταβληθεί προς το καλύτερο το μακροοικονομικό μοντέλο.
Bookmark and Share