- Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία αεροσκάφους της εταιρείας EgyptAir από τον Σεϊφεντίν Μουσταφά, έναν άνδρα 59 ετών, αραβικής καταγωγής.
Ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις... Αρχές στις 2:40 μ.μ. βγαίνοντας από το αεροπλάνο με τα χέρια ψηλά. Λίγα λεπτά νωρίτερα οι επτά άνθρωποι που παρέμεναν στο εσωτερικό του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας κατάφεραν να βγουν από τη σκάλα χωρισμένοι σε δύο ομάδες και με μισή ώρα διαφορά μεταξύ τους, ενώ τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που ένας άνδρας εγκαταλείπει το αεροσκάφος από παράθυρο του πιλοτηρίου.
Ο Σεΐφεντίν Μουσταφά, υποχρέωσε το αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 των αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια - Κάιρο, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, το πρωΐ της Τρίτης.
Τα κίνητρα του άνδρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί με ορισμένα μέσα να αναφέρουν πως στόχος του ήταν να έρθει σε επαφή με την πρώην σύζυγό του, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο. Αλλές πηγές κάνουν λόγο για αίτημα του αεροπειρατή να απελευθερωθούν γυναίκες οι οποίες κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου.
Νωρίτερα πάντως ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σαρίφ Ισμαήλ, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομή πως ο αεροπειράτης ήταν Αιγύπτιος και είχε απαιτήσει να μιλήσει σε αξιωματούχο της Ε.Ε.
Σύμφωνα μάλιστα με τις κυπριακές αρχές, «δεν επρόκειτο για τρομοκράτη αλλά για πρόσωπο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης». Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MS181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάϊρο, με 56 επιβάτες και 15 μέλη πληρώματος, ανάμεσα τους και οι μητροπολίτες Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνός, και Νιτρίας, Νικόδημος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα «πυρομαχικά» του αεροπειρατή ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.
Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.
Επίσης δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν ενώ επισήμανε ότι το αεροσκάφος ελέγχθηκε από πυροτεχνουργούς της κυπριακής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ενεργοποιήθηκε αμέσως το σχέδιο "Ασπίδα", το οποίο λειτούργησε πολύ καλά.
Την πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τις κυπριακές αρχές επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του, και ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο, ο οποίος ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για την επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία, ευχαρίστησε για τον χειρισμό από τις κυπριακές αρχές της υπόθεσης της αεροπειρατείας.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος μετέβη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου είχε συνάντηση με τους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνό, και Νιτρίας, Νικόδημο.