FT: «Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη της στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

FT: «Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη της στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες»


  • Στον κίνδυνο που υπάρχει να προκληθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικής φύσης στην Ελλάδα εξαιτίας της ενέργειας της Αυστρίας και των συμμάχων της στα Βαλκάνια να σφραγίσουν τα νότια σύνορά τους αναφέρεται άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους Financial Times με τίτλο: «Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη της στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες».


Το άρθρο ξεκινάει με την προειδοποίηση... στην αρχή της χρονιάς του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Μαρτίου πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια λύση για την προσφυγική κρίση που θα αφορά όλη την ΕΕ, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» με την έναρξη του καλοκαιριού και την αύξηση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, σημειώνει, «η προειδοποίησή του αγνοήθηκε σκοπίμως από κυβερνήσεις της ΕΕ» που προτίμησαν να αναλάβουν μονομερώς δράση παρά να κάνουν τη συλλογική προσπάθεια που επείγει.

Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερα κράτη μέλη παραμέρισαν τη ζώνη Σένγκεν και ενήργησαν μονομερώς, υπογραμμίζεται στο άρθρο της FT.

Το πιο εντυπωσιακό ήταν όμως, όπως επισημαίνει, ότι η Αυστρία, η οποία υποστήριζε κάποτε σθεναρά τη συλλογική στάση της ΕΕ, ένωσε τις δυνάμεις της με 9 γειτονικές χώρες για να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους που θα σταματούν τους πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη από την Ελλάδα και ακολουθούν τη «διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων».

«Αυτό που είναι πολύ πιο ανησυχητικό», προσθέτει η εφημερίδα, «είναι ότι η ενέργεια της Αυστρίας και των συμμάχων της στα Βαλκάνια δημιουργεί τον κίνδυνο πρόκλησης κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικής φύσης στην Ελλάδα», και υπογραμμίζει: «η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την παροχή καταλύματος σε 70.000 πρόσφυγες, αλλά περισσότεροι από 2.000 φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα».

«Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη καθώς, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα παλεύει τώρα με την τιμωρητική δημοσιονομική λιτότητα που της επιβλήθηκε με την περσινή συμφωνία διάσωσης», αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας FT.

Ακόμη και καθυστερημένα, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρέπει να συνειδητοποιήσουν που οδηγεί αυτή η κατακερματισμένη απάντησή τους, προσθέτουν οι FT, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί από την υπόλοιπη ΕΕ να γίνει ένα αμπάρι για μετανάστες ή, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, 'μια αποθήκη ψυχών'". Αντ'αυτού το μπλοκ θα πρέπει να υιοθετήσει την συλλογική προσέγγιση που εισηγήθηκε ο Τουσκ και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ».

Οι κινήσεις αυτές είναι απίθανο να αποτρέψουν τη φυγή κι άλλων απελπισμένων προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες προς την Ευρώπη, υπογραμμίζει εξάλλου και αναφέρει και πάλι στοιχεία: περισσότεροι από 100.000 έφτασαν στην Ελλάδα τους πρώτους δύο μήνες φέτος σε σύγκριση με τους 5.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως και την πρόβλεψη του ΟΗΕ ότι άλλο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες θα ταξιδέψει το 2016 στην Ευρώπη.

«Στις 17 Μαρτίου, πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο κατανομής των 160.000 προσφύγων, που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και την Ιταλία, στις χώρες μέλη», επισημαίνει η εφημερίδα. «Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χρειάζεται να ενισχύσουν τους μηχανισμούς καταγραφής των νέων αφίξεων. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στην αποστολή του ΝΑΤΟ να αποκλείσει τις διαδρομές που ακολουθούν οι διακινητές στο Αιγαίο. Μακροπρόθεσμα το μπλοκ χρειάζεται να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των οικονομικών μεταναστών που δεν πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση ασύλου. Επίσης χρειάζεται να προσφερθεί μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, που φέρουν το φορτίο της προσφυγικής κρίσης», σημειώνει.

«Σε μια εποχή που ανθεί το αίσθημα λαϊκισμού στην ήπειρο ο εύκολος πειρασμός για πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν μακριά από το έδαφός τους τους πρόσφυγες και να αφήσουν το πρόβλημα στους γείτονές τους. Όμως το να επιτρέψει η Ευρώπη μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, θα ήταν εξωφρενικό. Θα ήταν μια προσβολή για τις αξίες και τα ιδεώδη του μπλοκ και θα προκαλούσε αμετάκλητη ζημιά στη φήμη της ΕΕ», καταλήγει το άρθρο αυτό γνώμης των FT.
Bookmark and Share