Visa για πολίτες ΗΠΑ και Καναδά που ταξιδεύουν στην ΕΕ εξετάζει η Κομισιόν.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Visa για πολίτες ΗΠΑ και Καναδά που ταξιδεύουν στην ΕΕ εξετάζει η Κομισιόν..

  • Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters
  • Ενδέχεται να δημιουργηθούν δυσχέρειες στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών - Ουάσιγκτον για την συνθήκη TTIP

Το ενδεχόμενο να απαιτείται έκδοση βίζας για πολίτες ΗΠΑ και Καναδά που σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε κράτη – μέλη της ΕΕ...εξετάζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται το Reuters.

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί αναμένεται να προκαλέσει ένταση κατά τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας συνθήκης ελεύθερου εμπορίου με την Ουάσιγκτον.

Το ζήτημα, το οποίο φαίνεται να ανέκυψε από το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς αρνούνται να εγκαταλείψουν την αντίστοιχη απαίτηση για κατόχους διαβατηρίων ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ, θα συζητηθεί από την Κομισιόν την ερχόμενη Τρίτη. Μία εβδομάδα δηλαδή μόλις πριν την επίσκεψη Ομπάμα στην Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει και συνομιλίες για το εμπόριο.

«Ένα πολιτικό debate και μία συζήτηση επ’ αυτού είναι προφανώς αναγκαία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Αλλά υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η ΕΕ να προχωρήσει με την απαίτηση για έκδοση βίζα αναφορικά με τις δύο αυτές χώρες», δήλωσε σχετικά η πηγή στο πρακτορείο.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Οτάβα απαιτούν βίζα για πολίτες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, κράτη – μέλη της ΕΕ από το 2007.

Οι δε ΗΠΑ αποκλείουν περαιτέρω τους Κροάτες, Κυπρίους και Πολωνούς από το σχέδιο παράλειψης της απαίτησης για έκδοση βίζας που προσφέρεται υπέρ άλλων Ευρωπαίων πολιτών.

Η ζώνη Σένγκεν αποτελείται από 26 κράτη, στην συντριπτική πλειοψηφία τους κράτη – μέλη της ΕΕ. Η Πολωνία περιλαμβάνεται σε αυτά και οι άλλες τέσσερις χώρες πρόκειται να συμμετάσχουν.

Εντωμεταξύ οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Ουάσιγκτον βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η διατλαντική τους συμφωνία, γνωστή ως ΤΤIP,έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκριθεί όσο ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο.

Ο Ομπάμα αναμένεται να επισκεφθεί την Βρετανία πριν συναντήσει την γερμανίδα Καγελάριο σε ένα εμπορικό συνέδριο στο Ανόβερο, στις 24 Απριλίου.
Bookmark and Share