- Υπό την απειλή νέας κατάρρευσης βρίσκεται, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, η ελληνική οικονομία καθώς το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών θυμίζει έντονα τις περσυνές αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις καθιστώντας την απάντηση στο ερώτημα «τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία;» επιτακτική.
Κάνοντας μια... αναδρομή στα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις οδήγησαν την ελληνική οικονομία «στην κατάρρευση», εκτιμά πως το πρόγραμμα διάσωσης πλέον έχει περιέλθει σε στασιμότητα, με την αξιολόγηση και άρα την καταβολή της επόμενης δόσης να εκκρεμούν και τους διεθνείς δανειστές να διαφωνούν στο ζήτημα της προόδου της Αθήνας.
Η βρετανική εφημερίδα αναλύει τα δεδομένα που είναι ήδη γνωστά, για τη διαφωνία των δύο πλευρών στις εκτιμήσεις τους για το πρωτογενές πλεόνασμα, με το Ταμείο και την Κομισιόν να ζητούν πλέον από την Ελλάδα προληπτικά μέτρα.
«Με λίγη τύχη, τα μέτρα αυτά θα παρουσιαστούν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα», αναφέρει η Telegraph, ενώ σημειώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΔΝΤ έχουν κλονιστεί, έπειτα από τη διαρροή της συζήτησης στελεχών του Ταμείου από το WikiLeaks.
«Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία;», διερωτάται η βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες αποπληρωμές χρέους αυτό το καλοκαίρι. Ο πιο πιεστικός μήνας είναι ο Ιούλιος, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Αν το υπουργείο Οικονομικών ξεμείνει από ρευστό, μπορεί να επιλέξει να μην καταβάλει πληρωμές στους δανειστές, όπως έκανε το περασμένο καλοκαίρι, όταν καθυστέρησε πληρωμή προς το ΔΝΤ. Επίσης, ίσως χρειαστεί να καθυστερήσει τους μισθούς του δημοσίου και την καταβολή συντάξεων, προκαλώντας μεγαλύτερο θυμό στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ελλάδος», αναφέρει η Telegraph.
«Μία νέα αντιπαράθεση χρέους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και νέες εκλογές. Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία μόλις τριών θέσεων στο κοινοβούλιο, κάτι που αφήνει τον πρωθυπουργό σε επισφαλή θέση», καταλήγει το δημοσίευμα.