Ενα βήμα πριν το «ναυάγιο» με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ενα βήμα πριν το «ναυάγιο» με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους

  • Aδηλη είναι η τύχη της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, με ορατό το ενδεχόμενο της απoχώρησης της αζέρικης εταιρείας, καθώς προ ημερών απέσυρε τον μάνατζερ της Socar Ελλάδος κ. Ανάρ Μαμαντόφ, ο οποίος χθες ανέλαβε επικεφαλής της Pektim, της πετρελαϊκής θυγατρικής της Socar στην Τουρκία, μετά τη σύλληψη του γενικού διευθυντού της από τις τουρκικές αρχές...

Η αναχώρηση του κ. Μαμμαντόφ συνέπεσε με....μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της ελληνικής πλευράς με την κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν έχουν πέσει στο ναδίρ, λόγω της τροπολογίας Σκουρλέτη, η οποία απομειώνει την αποτίμηση της περιουσίας του ΔΕΣΦΑ και κατ' επέκταση μειώνει και τα προσδοκώμενα έσοδα του Διαχειριστή.
Οι Αζέροι δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις, με τον κ. Μαμαντόφ σε μιά από τις σπάνιες συνεντεύξεις του σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά την ψήφιση της τροπολογίας. Τελικώς, την περασμένη Δευτέρα η τροπολογία πέρασε από τη Βουλή χωρίς αλλαγές και η Socar δεν έχει διαμηνύσει ακόμα την τελική της θέση, με αρκετούς να εκτιμούν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη ματαίωση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της αζέρικης εταιρείας θα έλθει, εντός των επόμενων ημερών στην Αθήνα για συζητήσεις και θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Από την πλευρά του υπουργείου, πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις - με κύκλους της αγοράς να υποστηρίζουν ότι το ίδιο τις προκάλεσε. Στελέχη πολύ κοντά στον υπουργό αναφέρουν ότι αν η Socar αποσυρθεί, τότε θα γίνει νέος διαγωνισμός και ότι ήδη έχουν εντοπιστεί ενδιαφερόμενοι, ανάμεσα στους Διαχειριστές των αγωγών αερίου στην Ευρώπη. Ως πρώτη λύση μάλιστα βλέπουν τον ιταλικό διαχειριστή Snam, την εταιρεία που ήδη βρίσκεται σε επαφή με τη Socar για την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ, αν τελικώς ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 66% στους Αζέρους.
Ο κ. Σκουρλέτης λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση της τροπολογίας είχε συνάντηση με στελέχη της Snam.
Η πώληση του 17% σε τρίτη εταιρεία έγινε υποχρεωτική για τη Socar μετά από παρέμβαση της Ε.Ε., η οποία και πάγωσε την εξαγορά. Η άκαμπτη στάση των Βρυξελλών στο όλο θέμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ από τους Αζέρους έχει ενισχύσει τα σενάρια ότι και η Ε.Ε. -και ως ένα βαθμό και οι θεσμοί- δεν θα αντιδράσουν ιδιαίτερα -ίσως και να ευνοούν- στη ματαίωση της αγοραπωλησίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Socar έχει ζητήσει την ανανέωση της εγγυητικής επιτολής που έχει καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η ισχύς της λήγει στις 30 Αυγούστου.
Τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, θα έφθαναν στα 188 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 400 εκατ. ευρώ της προσφοράς, καθώς το Δημοσιο εκποιεί το 31% των μετοχών και τα ΕΛΠΕ το 35%.

Tης κ.Μ.Πίου
Bookmark and Share