Ρήξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκαλεί ο εκλογικός νόμος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Ρήξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκαλεί ο εκλογικός νόμος

  • Σε διαφορετική ρότα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Ρήξη στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει προκαλέσει η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο, αφού το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να....την καταψηφίσει, ενώ η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε πως θα την στηρίξει.

Στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ (Πολιτικό Συμβούλιο και ΚΟ) έγινε δεκτή η εισήγηση της προέδρου Φώφης Γεννηματά για κατάθεση ξεχωριστής πρότασης νόμου, που θα περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση του μπόνους, εκτός κι αν το πρώτο κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων λάβει από 42% και άνω, οπότε και θα προβλέπεται ένα μικρότερο μπόνους της τάξης των 25 έως 30 εδρών, διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη καθώς και σε ομογενείς και έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

Στην εισήγησή της η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασίες fast track, ούτε και θα συμβάλει στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού.

Η ίδια εκτίμησε ότι η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επαναλαμβάνοντας ότι το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι «να αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».

Την ώρα όμως που το ΠΑΣΟΚ αποφάσιζε να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσιζε την υπερψήφισή της, τονίζοντας:

«Στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας».

Σύμφωνα, πάντως, με τα Νέα από τη ΔΗΜΑΡ επισημαίνεται ότι η παραπάνω απόφαση «δεν θέτει σε κίνδυνο το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς», ενώ στο ίδιο πνεύμα είναι και τα σχόλια στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, που διαμηνύουν πως «σεβόμαστε την αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ».
Bookmark and Share