Πρόσφυγες κατασκηνώνουν στο ΑΠΘ για το "No Border Camp"! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Πρόσφυγες κατασκηνώνουν στο ΑΠΘ για το "No Border Camp"!

Μετατρέπουν ανενόχλητοι τους χώρους του ΑΠΘ σε "hot spot"!

  • Δεκάδες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με πούλμαν από κέντρα φιλοξενίας στους χώρους που έχουν καταληφθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τους διοργανωτές του No Border Camp.
  • Eικόνα πλήρους ...αναρχίας στο κέντρο της πόλης.

Την ίδια ώρα οι διοργανωτές ξεκίνησαν, όπως... είχαν προαναγγείλει, τις καθημερινές μηχανοκίνητες πορείες προς τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ συνέχιζαν να οργανώνουν το camp, προσθέτοντας χημικές τουαλέτες, ντους και άλλες εγκαταστάσεις, που γεννούν ανησυχίες σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για πιθανή παραμονή τους στο ΑΠΘ και πέραν του 10ημέρου που έχουν ανακοινώσει.

Σύμφωνα με το Έθνος, το πρωί της Κυριακής, έξι πούλμαν που είχαν μισθωθεί από τους καταληψίες στάθμευσαν στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ. Τα πέντε από αυτά ξεκίνησαν, συνοδεία δύο-τριών «αλληλέγγυων» στο καθένα, με προορισμό δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών γύρω από τη Θεσσαλονίκη, και επέστρεψαν μία ώρα αργότερα στο ίδιο σημείο γεμάτα με πρόσφυγες.

Το πρώτο που κατέφθασε και αποβίβασε τους πρόσφυγες ερχόταν από το Κέντρο Φιλοξενίας των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, που έχει δημιουργηθεί σε παλιές σιταποθήκες. Ηταν περίπου 50 άτομα, νεαροί άνδρες, γυναίκες και ανήλικα παιδιά, οι οποίοι οδηγήθηκαν από τους συνοδούς τους στο «στρατηγείο» του camp, στο πίσω μέρος τής υπό κατάληψη Νομικής Σχολής, όπου έγιναν δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από τους «αλληλέγγυους» και τους προσφέρθηκε τσάι και φαγητό.

Οταν έφθασαν και τα υπόλοιπα πούλμαν, με συνολικά πάνω από 200 πρόσφυγες, διοργανώθηκε στον χώρο αυτό η προγραμματισμένη εκδήλωση, με πρόσφυγες να μιλούν για τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο, από το προσφυγικό ταξίδι και από τη ζωή τους μέσα στις δομές όπου φιλοξενούνται. Όπως έγινε γνωστό, οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν στους χώρους του πανεπιστημίου για όσο διαρκεί το camp, ενώ ήδη από χθες πολλοί από αυτούς άρχισαν να κάνουν βόλτες κατά ομάδες στους δρόμους της πόλης.

Το έκτο από τα πούλμαν που είχαν μισθωθεί συμμετείχε στη μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα στους -άδειους χθες- δρόμους της πόλης. Μαζί του κινήθηκαν περίπου 30 ΙΧ αυτοκίνητα και 10 δίκυκλα, ενώ παρακολουθούνταν διακριτικά από αστυνομικές δυνάμεις.

Η πορεία είχε κατάληξη το κέντρο φιλοξενίας στο κτίριο της πρώην SOFTEX στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, όπου οι «αλληλέγγυοι» από την Ελλάδα και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είδαν τις εγκαταστάσεις, συνομίλησαν με πρόσφυγες για τα προβλήματά τους και φώναξαν συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.

Την ανησυχία για της για τις εξελίξεις επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, που έστειλε ανακοίνωση με παραλήπτες τους Εργαζόμενους στο ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι «στο Πανεπιστήμιό μας διαμορφώνεται μια δύσκολη κατάσταση».

Η Πρυτανεία ζητά «τη βοήθεια, την κατανόηση και την συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας, για να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα έχει η -παρά τη θέλησή μας- εγκατάσταση του "No Border Camp" στην Πανεπιστημιούπολη».