Reuters: Τεταμένο το κλίμα στη Νότια ασιατική Θάλασσα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Reuters: Τεταμένο το κλίμα στη Νότια ασιατική Θάλασσα


  • "Έτοιμη για στρατιωτική σύγκρουση η Κίνα"


Το Πεκίνο είναι σε ετοιμότητα για μία ενδεχόμενη σύρραξη στη Νότια ασιατική Θάλασσα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έγγραφο σε... κινεζική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.
Η ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Φιλιππίνες αυξάνεται με το πέρασμα τον ημερών, καθώς το βλέμμα είναι στραμμένο στη Χάγη, όπου στις 12/7 το Δικαστήριο θα αποφασίσει για τις διεκδικήσεις των δύο χωρών στη θαλάσσια περιοχή.
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν σταδιακά το στόλο τους στη Θάλασσα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο Πεκίνο.
«Η Κίνα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων αποτροπής του, το χαρτί πρόσθεσε.
«Ακόμα κι αν η Κίνα δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις ΗΠΑ στρατιωτικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποσαφηνίσει στην Ουάσινγκτον πως δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη διαμάχη της Νότιας Θάλασσας.
Η Κίνα ελπίζει ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν από τις συνομιλίες, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μία οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση. Αυτό είναι κοινή λογική στις διεθνείς σχέσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από τη Νότια Θάλασσα περνούν ετησίως εμπορεύματα συνολικής αξίας πάνω από 5 τρισ. δολ., κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι Κίνα, Φιλιππίνες, Ιαπωνία και ΗΠΑ, να διεκδικούν την περιοχή.
Bookmark and Share