Προειδοποιεί η ΔΕΗ για μαζικές διακοπές ρεύματος σε... 1,83 εκατ. καταναλωτές! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Προειδοποιεί η ΔΕΗ για μαζικές διακοπές ρεύματος σε... 1,83 εκατ. καταναλωτές!

  • Δεν φαίνεται να φέρνει τα αναμενόμενα το πρόγραμμα διακανονισμών των οφειλών σε 36 δόσεις, καθώς στο "κόκκινο" παραμένουν 1,83 εκατομμύρια λογαριασμοί, κυρίως μικρών και μεσαίων καταναλώσεων.

"Άφαντοι" από το πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 δόσεις, παραμένουν πάνω από 1,8 εκατ. καταναλωτές με συνολικά χρέη... 1 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ προκύπτει πως μόνο 350.000 πελάτες της (16% όσων χρωστούν) έσπευσαν να ενταχθούν από τον περασμένο Απρίλιο στη ρύθμιση, διακανονίζοντας οφειλές επίσης 1 δισ. ευρώ.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτοί, αλλά η μηδενική ανταπόκριση της μεγάλης μάζας. Σε αυτή την κατηγορία, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη ΔΕΗ, τόσο με οικονομικά όσο και με κοινωνικο-πολιτικά κριτήρια, είναι οι μικροοφειλέτες, όσοι δηλαδή χρωστούν ποσά έως 500 ευρώ. Η ομάδα αυτή έχει γυρίσει μαζικά την πλάτη στη ρύθμιση, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 5%, έχει μέχρι σήμερα σπεύσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η μεγάλη πλειοψηφία της ομάδας αυτής, και συγκεκριμένα 1,23 εκατ. πελάτες, αδιαφορήσαν για τη ρύθμιση.
"Οι πελάτες με τις μικρότερες οφειλές αποφεύγουν να διακανονίσουν την οφειλή τους, βασιζόμενοι ίσως στην κοινωνική ευαισθησία της επιχείρησης. Ωστόσο αυτό αποβαίνει σε βάρος τους, καθώς χάνουν την έκπτωση του 15%, ενώ με κάποιο μικρό μηνιαίο ποσό (10-30 ευρώ) θα ήταν συνεπείς και θα επωφελούνταν την έκπτωση", είναι το μήνυμα της ΔΕΗ, που αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα εξαιρεθούν από τις αποκοπές.

Πρώτα οι συστηματικοί


Αλλά η προτεραιότητα θα δοθεί στους "συστηματικούς κακοπληρωτές", δηλαδή στους μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες, που χρωστούν ποσά από 500 ευρώ έως και πάνω από 3.000 ευρώ.

Στις κατηγορίες αυτές, οφειλές έχουν διακανονίσει το 21% όσων χρωστούν μεταξύ 500-1.000 ευρώ, το 36% όσων έχουν οφειλή μεταξύ 1.000-3.000 ευρώ, και το 32% όσων χρωστούν ποσά άνω των 3.000 ευρώ. Τους πελάτες αυτούς, η ΔΕΗ προειδοποιεί ευθέως με αποκοπές. Τα στοιχεία πάντως για τη μέχρι τώρα ανταπόκριση στο μέτρο για κάθε κατηγορία, δείχνουν τα εξής :

1ον) Όσοι χρωστούν κάτω από 500 ευρώ, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, 1,23 εκατ. πελάτες, (146 εκατ. ευρώ οφειλή).

2ον) Όσοι χρωστούν μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, φτάνουν τους 298.000 (153 εκατ. ευρώ).

3ον) Όσοι χρωστούν μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ, ανέρχονται σε 216.000 (278 εκατ. ευρώ).

4ον) Όσο για τους πελάτες με τις μεγαλύτερες οφειλές, πλέον των 3.000 ευρώ, δίχως ρύθμιση παραμένουν 89.000 (509 εκατ. ευρώ).

Συστηματικοί

Στις δύο τελευταίες κατηγορίες, βρίσκεται σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ένας μεγάλος αριθμός των λεγόμενων "συστηματικών κακοπληρωτών". Είναι όσοι, σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΗ "θυμούνται τις 36 δόσεις όταν γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης". Σε ένα μάλιστα μεγάλο μέρος των πελατών αυτών, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι "έχει γίνει παρέμβαση στο μετρητή, περισσότερες από μια φορά".

Εννοεί ότι παρ' ότι τους έχει κοπεί το ρεύμα, εκείνοι έχουν ξανασηκώσει το μετρητή, συνεχίζοντας να ρευματοδοτούνται κανονικά, παρ' ότι χρωστούν μεγάλα ποσά. Επισημαίνει δε, ότι οι οφειλές ειδικά των συστηματικών κακοπληρωτών, αποτελούν στόχο πρώτης προτεραιότητας για τη ΔΕΗ, εννοώντας ότι εναντίον τους θα πέσει το βάρος του επόμενου κύματος μαζικών αποκοπών.

Του κ.Γ.Φιντικάκη
Bookmark and Share