Αίτημα έκδοσης των «8» καταθέτει η Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Αίτημα έκδοσης των «8» καταθέτει η Τουρκία


  • Το έγγραφο διαβιβάσθηκε από την Εισαγ­γε­λία της Κωνστα­ντινούπολης στο υπ. Δικαιοσύ­νης της γείτονος.


Επίσημο αίτημα για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών καταθέτει η Τουρκία. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διαβίβασε χθες το μεσημέρι.. έγγραφο με τις κατηγορίες που βαρύνουν τους οκτώ στρατιωτικούς –παραβίαση του Συντάγματος, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και συμμετοχή σε πραξικόπημα– στο υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, το οποίο ανέλαβε να το αποστείλει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το επίσημο αίτημα για έκδοσή τους.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο τους κ. Σταυρούλα Τομαρά, οι «οκτώ», που κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής, αναμένοντας την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει (έχουν προγραμματιστεί για τις 19, 23, 24 και 25 Αυγούστου), εκτελούσαν εντολές προϊσταμένων τους, πετώντας από τη βάση τους στην Κωνσταντινούπολη για να συμβάλουν στη διακομιδή τραυματισμένων από πολίτες. Οπως τονίζει δεν είχαν καμία συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας του προέδρου, αφού η βάση τους βρίσκεται 30 χλμ. ΒΑ της Κωνσταντινούπολης, 800 χλμ. δηλαδή μακριά από τη Μαρμαρίδα.
«Είναι αδύνατον να πετάξει τόσο μακριά το στρατιωτικό ελικόπτερο», αναφέρει, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που θέλουν και ένατο επιβαίνοντα στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης την επομένη. Η κ. Τομαρά, η οποία ειδικεύεται στο τουρκικό και κοινοτικό δίκαιο ασύλου, εκτιμά ότι η τουρκική πλευρά θα χρησιμοποιήσει το θέμα της έκδοσης των στρατιωτικών για να συνεχίσει να πιέζει για άρση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας ή για να την παραβιάσει «στέλνοντας» αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. φέρεται να έχει διαφύγει ο ένας τουλάχιστον από τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς ακόλουθους της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Οσο για τον δεύτερο, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια πού βρίσκεται.
Bookmark and Share