Στην αφαίρεση πινακίδων από τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα θα αρχίσει να προχωρά από τον Σεπτέμβριο η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησε ο...εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα δημόσιας τάξης Λευτέρης Κιοσέογλου.
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, το μέτρο της αφαίρεσης πινακίδων θα εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις διπλοπαρκαρισμένων οχημάτων σε κομβικούς δρόμους της πόλης, όπως ενδεικτικά στη Βασιλίσσης Όλγας ή στη Γρηγορίου Λαμπράκη, ή σε περιπτώσεις αντικοινωνικής στάθμευσης.
«Μέχρι στιγμής δεν είχαμε υπηρεσιακά τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αφαίρεση πινακίδων, καθώς η δημοτική αστυνομία μετά την ανασύστασή της αριθμεί μόνον 67 άτομα, ενώ η δύναμή της πριν την κατάργησή της διαμορφωνόταν σε περίπου 180 άτομα. Ωστόσο, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, από τον Σεπτέμβριο θα εφαρμόσουμε και το μέτρο της αφαίρεσης πινακίδων, όταν προκαλούνται μείζονα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης από τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα», επεσήμανε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα δημόσιας τάξης.
Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βάσει του οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να αριθμεί περίπου 360 άτομα. «Ήδη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με σχετικές επιστολές του προς τα αρμόδια υπουργεία έχει ζητήσει να απελευθερωθούν οι προσλήψεις προσωπικού στις υπηρεσίες που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα», υπογράμμισε ο κ. Κιοσέογλου.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, αναμένεται την ίδια ώρα κι ένα δεύτερο κύμα κινητικότητας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ενσωματωθούν στην υπηρεσία πρώην δημοτικοί αστυνομικοί από άλλους δήμους, που δεν προχώρησαν στην ανασύσταση του θεσμού. «Στους δήμους όπου δεν επαναλειτούργησε η δημοτική αστυνομία, ορισμένα στελέχη επέστρεψαν ως διοικητικοί υπάλληλοι. Τα άτομα αυτά, αν προχωρήσει αυτή η δεύτερη φάση της κινητικότητας, θα μπορέσουν εφόσον το επιθυμούν να μετακινηθούν ως δημοτικοί αστυνομικοί σε δήμους που επαναλειτούργησαν την υπηρεσία», εξήγησε ο Λευτέρης Κιοσέογλου.
Βροχή οι κλήσεις
Στο μεταξύ, από τις αρχές της χρονιάς και ως το τέλος του περασμένου μήνα η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης βεβαίωσε περίπου 65.500 κλήσεις για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την υπηρεσία, περισσότερες από 8.300 κλήσεις κόπηκαν τον Ιανουάριο, περισσότερες από 9.000 τον Φεβρουάριο και περίπου 9.300 τον Μάρτιο. Ρεκόρ κλήσεων καταγράφηκε τον Απρίλιο, οπότε βεβαιώθηκαν συνολικά 11.120 παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Τον Μάιο οι δημοτικοί αστυνομικοί έκοψαν περίπου 9.750 κλήσεις για παράνομη στάθμευση, τον Ιούνιο περίπου 9.800 και τον Ιούλιο γύρω στις 8.200.
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ