Δύο νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Βόρεια Κορέα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Δύο νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Βόρεια Κορέα.

  • H στρατηγική διοίκηση των ΗΠΑ, εντόπισε δύο πυραυλικές εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα, καθώς η Πιονγιάνγκ φαίνεται να συνεχίζει απτόητη τις προσπάθειες ανάπτυξης του βαλλιστικού πυραυλικού οπλοστασίου της.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εντόπισαν την...  ταυτόχρονη εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας ακτίνας δράσης. Σύμφωνα με την στρατηγική διοίκηση των ΗΠΑ, ο ένας πύραυλος εξερράγη αμέσως μετά την εκτόξευσή του, ενώ ο δεύτερος πύραυλος “εντοπίστηκε να έχει πορεία πτήσης από τη Βόρεια Κορέα προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας,” σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε ως “σοβαρή απειλή” για την ιαπωνική εθνική ασφάλεια η πτήση του πυραύλου πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας τονίζοντας ότι το Τόκιο “διαμαρτύρεται έντονα” για την ενέργεια αυτή.

Ο πύραυλος κατευθύνθηκε για πρώτη φορά προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, πετώντας πάνω από θαλάσσια ύδατα τα οποία βρίσκονται υπό ιαπωνικό έλεγχο. Η εξέλιξη αυτή, σημειώθηκε μετά από μια σειρά διαδοχικών εκτοξεύσεων από τη Βόρεια Κορέα, παραβιάζοντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το κύριο τμήμα της ατράκτου του πυραύλου, προσγειώθηκε εντός της ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Ιαπωνίας, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας στο Τόκιο.

Η εκτόξευση αυτή, ακολούθησε την απόφαση των ΗΠΑ, να προχωρήσουν την εγκατάσταση του εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Κίνα


Οι δύο εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κλιμακώνουν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο σε μία περίοδο ευαίσθητων αμυντικών ισορροπιών, σημειώνει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Πρόκειται για την τρίτη πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της κοινής απόφασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Σεούλ στις 8 Ιουλίου, για την ανάπτυξη του εξελιγμένου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Η Κίνα από τη μεριά της, προσδίδει στις δύο εκτοξεύσεις ένα χαρακτήρα διαμαρτυρίας από τη Βόρεια Κορέα κατά της προγραμματισμένης εγκατάστασης του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος, στη Νότια Κορέα.

Παράλληλα, το Πεκίνο θεωρεί ότι η Σεούλ θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της, για την εγκατάσταση του THAAD στο πλαίσιο διατήρησης των σχέσεών της, με τις γειτονικές χώρες της Νότιας Κορέας.

Σημειώνεται ότι σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο η ανάπτυξη του THAAD στο νοτιοκορεατικό έδαφος έχει προκαλέσει την οξεία αντίδραση της Κίνας, καθώς το Πεκίνο εκτιμά ότι το αναφερόμενο σύστημα απειλεί την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, στην περιοχή.