Πραγματικότητα το φουτουριστικό λεωφορείο που περνά πάνω από τα αυτοκίνητα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Πραγματικότητα το φουτουριστικό λεωφορείο που περνά πάνω από τα αυτοκίνητα.


  • Έκανε την πρώτη του δοκιμή.


Το TEB (Transit Elevated Bus) έκανε την πρώτη του δοκιμή στο δρόμο την Τρίτη στην πόλη Qinhuangdao.
Οι κατασκευαστές του TEB αφού... «τρέλαναν» τον κόσμο τον περασμένο Μάιο με μία ρέπλικα του λεωφορείου, εξέπληξαν τώρα τους πάντες με την πραγματοποίηση ενός γιγάντιου οχήματος σε λιγότερο από ένα μήνα.

Το φιλικό προς το περιβάλλον λεωφορείο τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια και την ηλιακή ενέργεια που παράγεται από συλλέκτες στην οροφή του. Το μήκος του οχήματος, με σκοπό την μεγιστοποίηση της χρήσης του οδικού χώρου, φτάνει τα 22 μέτρα και πλάτος 8 μέτρα, το οποίο το καθιστά ικανό να καλύπτει αρκετές λωρίδες κυκλοφορίας. Το λεωφορείο θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 300 επιβάτες, αλλά οι κατασκευαστές του σχεδιάζουν να το χρησιμοποιήσουν σαν ένα είδος μετρό που θα αποτελείται από 4 λεωφορεία μαζί. Με τη δυνατότητα της μεταφοράς έως και 1.200 επιβατών, το φουτουριστικό όχημα μπορεί να λύσει τα προβλήματα που προκαλούνται από τον υπερπληθυσμό και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το TEB θα μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα της τάξης των 60 χιλιομέτρων την ώρα. Παρόμοιο σε ταχύτητα, κινητικότητα και τον μεγάλο αριθμό των επιβατών που μπορεί να μεταφέρει του μετρό, θα κοστίζει το 1/5 της τιμής του παραπάνω.

Η δοκιμαστική λειτουργία της Τρίτης έγινε από ένα μόνο όχημα, σε μια ελεγχόμενη διαδρομή 300 μέτρων, προκειμένου να γίνει δοκιμή των φρένων και της κατανάλωσης ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη δοκιμή δεν προσομοίωνε ακριβώς τις πραγματικές συνθήκες οδικής κυκλοφορίας, σίγουρα γοήτευσε τους πρώτους επιβάτες του. Και γιατί όχι; Όλοι αγαπούν οτιδήποτε φουτουριστικό έρχεται στη ζωή τους.

Ωστόσο, η αντίδραση του κοινού για τη νέα εφεύρεση ήταν αρκετά ποικίλη. Ενώ ένα μεγάλο μέρος εξέφρασε τη γοητεία του, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για πρακτικά θέματα, επισημαίνοντας τα πιθανά προβλήματα που οι κατασκευαστές δεν φαίνεται να έλαβαν υπόψη.

Το ένα από αυτά είναι πώς μπορεί να περάσει κάτω από γέφυρες. Ένα άλλο είναι το πώς μπορεί να περνά πάνω από φορτηγά και άλλα λεωφορεία. Κάποιοι αναρωτήθηκαν για το εάν θα κατασκευαστούν νέες λωρίδες για το γιγάντιο όχημα. Άλλοι πάλι δήλωσαν πως δεν ενθουσιάστηκαν από την ιδέα ενός υπερυψωμένου οχήματος, υποδηλώνοντας πως ένα ιπτάμενο λεωφορείο θα ήταν πολύ πιο εύχρηστο.
Bookmark and Share