Την Παρασκευή το νέο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Την Παρασκευή το νέο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις

  • Εως και 38% θα είναι η μεγαλύτερη μείωση σε 150.000 επικουρικές συντάξεις που θα καταβληθούν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου!
  • Σε ποια Ταμεία θα ψαλιδιστούν.

Πρόκειται για τη δεύτερη...κατηγορία συνταξιούχων στους οποίους θα επιβληθούν οι αποφασισμένες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.


Μεσοσταθμικά οι περικοπές ανέρχονται στα 60-70 ευρώ, ενώ θα φθάνουν σε ακραίες περιπτώσεις ώς και τα 140 ευρώ.


Ειδικότερα την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και θα καταβληθούν οι 1,23 εκατ. επικουρικές συντάξεις, εκτιμάται ότι στους περίπου 67.000 «χαμένους» του πρώτου κύματος περικοπών (Αύγουστος) θα προστεθούν άλλοι περίπου 150.000. Θα ακολουθήσει τρίτος και τελευταίος γύρος περικοπών τον Οκτώβριο.


Συνολικά, ο δεύτερος γύρος επανυπολογισμού στις 2 Σεπτεμβρίου αφορά 806.000 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία (νυν κλάδους του ΕΤΕΑΕΠ).

1.ΕΤΕΑΜ – Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ)

2.ΤΕΑΥΕΚ – Εμποροϋπάλληλοι

3.ΤΕΑΠΟΖΟ – εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας

4.ΤΕΑΥΝΤΠ – υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων

5.ΚΑΠ / ΔΕΗ – συνταξιούχοι ΔΕΗ

6.ΤΑΠΤΠ - Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank)

Το ψαλίδι φτάνει μέχρι και στο 40% για ορισμένες κατηγορίες. Όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) διασώζονται από το «μαχαίρι» και μπαίνουν στο μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς. Όσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική.

Μεγάλοι χαμένοι που αναμένεται να δουν τις συντάξεις τους μειωμένες την ερχόμενη Παρασκευή, είναι οι υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), οι εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) και οι συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Αντίθετα διασώζονται οι 32.600 συνταξιούχοι της ΔΕΗ, ενώ σημαντικές αναπροσαρμογές έρχονται για τους 730.000 μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ.

Τον Οκτώβριο ακολουθεί το τρίτο και τελευταίο κύμα επανυπολογισμού για συνταξιούχους εννιά Ταμείων, όπως και η πρώτη δόση της επιστροφής αναδρομικών ποσών για όλους (οι περικοπές ισχύουν από τις συντάξεις του Ιουνίου).

Πρόκειται για τους ασφαλισμένους σε:

1.ΤΕΑΑ- αρτοποιοί (ΟΑΕΕ)

2.ΤΕΑΠΥΚ – πρατηριούχοι υγρών καυσίμων (ΟΑΕΕ)

3.Τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ)

4.Τομείς Επικουρικής Ασϕάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών, Υπαλλήλων Τύπου και Τεχνικών Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.)

5.ΚΕΑΝ – ναυτικοί

6.ΤΕΑΕΧ & ΤΕΑΥΑΠ – συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων

7.ΤΕΑΠΕΤΕ – συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας

Ειδικοί εκτιμούν ότι από το τρίτο κύμα αναπροσαρμογών που αναμένονται για τον Οκτώβρη, πλήττονται κυρίως από τις μειώσεις οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας και οι ναυτικοί του ΚΕΑΝ, ενδεχομένως και οι δικηγόροι του ΕΤΑΑ.

Από τις περικοπές, η εξοικονόμηση εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ το μήνα, ήτοι 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2016, έναντι εκτιμώμενου ελλείμματος της τάξης των 550 εκατ. ευρώ. Βέβαια ήδη το ταμείο έχει εκταμιεύσει240 εκατ. ευρώ από το Κοινό Κεφάλαιο στο οποίο πλέον η περιουσία του ανέρχεται σε 1,250 δισ. ευρώ, επί συνόλου περιουσίας 2,3 δισ. ευρώ, και από τον τρέχοντα μήνα αναμένει σημαντική αύξηση στα έσοδα από την αύξηση των εισφορών από 6% σε 7%, που αναμένεται στο τέλος του 2016 να ανέλθουν σε 150 με 160 εκατ. ευρώ.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια εξισορρόπησης των εσόδων με τα έξοδα, διαδραματίζει η έκδοση νέων συντάξεων καθώς στο ΕΤΕΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν σε αναμονή για έως και 3,5 χρόνια, περίπου 120.000 αιτήσεις για έκδοση σύνταξης.
Bookmark and Share