Το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο ετοιμάζεται για την παρθενική του πτήση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο ετοιμάζεται για την παρθενική του πτήση

  • Το μήκους 92 μέτρων(!) Airlander 10 είναι ένα υβρίδιο αεροπλοίου - αεροπλάνου και βρίσκεται στο μεγαλύτερο υπόστεγο της Βρετανίας, στο αεροδρόμιο Κάρντινγκτον.


Το Airlander 10, το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, βγήκε για πρώτη φορά... από το υπόστεγό του το Σάββατο, καθώς αναμένεται σχετικά σύντομα να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση.
Τα Airlander 10 είναι ένα υβρίδιο αεροπλοίου - αεροπλάνου και βρίσκεται στο μεγαλύτερο υπόστεγο της Βρετανίας, στο αεροδρόμιο Κάρντινγκτον. Έχει μήκος 92 μέτρα και, σύμφωνα με το BBC, μόλις χώρεσε να περάσει από την πύλη του υποστέγου, για να ρυμουλκηθεί για 30 λεπτά στον χώρο προορισμού του.

Επρόκειτο για το πρώτο δημόσιο «ντεμπούτο» του αεροσκάφους, που έχει λάβει το όνομα «Martha Gwyn». Οι δοκιμές στους κινητήρες, τις γεννήτριες και τα συστήματά του ολοκληρώθηκαν την πρόσφατα, ενώ τώρα διεξάγονται δοκιμές εδάφους. Η ακριβής ημερομηνία της παρθενικής πτήσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Το Airlander 10 είναι κατά 18 μέτρα πιο μακρύ από τα μεγαλύτερα επιβατηγά αεροσκάφη και είναι υπό ανάπτυξη από την HAV (Hybrid Air Vehicles) εδώ και εννιά χρόνια, αφού η εταιρεία το απέκτησε μετά το «ναυάγιο» των σχεδίων των αμερικανικών ενόπλων για χρήση του ως ιπτάμενης κατασκοπευτικής πλατφόρμας.
Το αξίας 25 εκατομμυρίων λιρών αεροσκάφος, που έχει προκαλέσει αίσθηση λόγω του σχήματός του, το οποίο, σε κάποια σημεία, παραπέμπει σε...οπίσθια, έλαβε το όνομα της συζύγου του επιχειρηματία Φίλιπ Γκουΐν. Σύμφωνα με την Telegraph, το σκάφος – το πρόγραμμα του οποίου πέρασε από πολλές «τρικυμίες» - μπορεί να παραμείνει εν πτήσει για περίπου πέντε ημέρες για επανδρωμένες αποστολές, πιάνοντας ταχύτητες 144 χλμ/ ώρα και φτάνοντας σε ύψος 20.000 ποδών. Μπορεί να μεταφέρει φορτίο 10 τόνων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, από μεταφορά φορτίων και επιβατών μέχρι παρακολούθηση, τηλεπικοινωνίες κ.α. Είναι «φιλικό» προς το περιβάλλον, καθώς αποτελεί εν μέρει αερόπλοιο (γεμάτο με αδρανές ήλιο). Επίσης, το αεροδυναμικό του σχήμα σημαίνει ότι μπορεί να «παράξει» ανύψωση σαν φτερό αεροσκάφους.

Το πρόγραμμα αρχικά προοριζόταν για χρήση από τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν, ωστόσο ακυρώθηκε λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό για την άμυνα. Το Airlander έχει μεγαλύτερο μήκος από τα Airbus A380 και Boeing 747-8, αλλά και από το Antonov An-225, που είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
Bookmark and Share