Νέος μεγάλος χώρος φιλοξενίας προσφύγων κοντά στο στρατόπεδο Θηβών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Νέος μεγάλος χώρος φιλοξενίας προσφύγων κοντά στο στρατόπεδο Θηβών


  • Στη Θήβα θα δημιουργηθεί ο νέος χώρος φιλοξενίας προσφύγων, δυναμικότητας 1.000 ατόμων.


Πρόκειται για το πρώην...  κλωστήριο Σαγίρογλου, στη θέση Χαραϊντίνη κοντά στο στρατόπεδο Θηβών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει ο χώρος αυτός να απορροφήσει σημαντικό μέρος από τους πρόσφυγες που διαμένουν σήμερα στο Ελληνικό, σε απαράδεκτες συνθήκες. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες, εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον της συμφωνίας με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα εκδηλώνονται αντιδράσεις στην Κρήτη, για το κυβερνητικό σχέδιο μεταφοράς 2.000 προσφύγων, σε τέσσερις χώρους, ένα σε κάθε νομό. Κατηγορηματικά αντίθετοι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Κρήτη εμφανίστηκαν χθες το απόγευμα οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, στη διάρκεια συνάντησης που συγκάλεσε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Αναφέρθηκαν σε αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία και πρωτίστως στον τουρισμό, ενώ τέθηκε με ένταση και το ζήτημα της ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης σημείωσε: «Είμαστε διατεθειμένοι να τους στείλουμε φάρμακα, όπως το έχουμε κάνει. Τρόφιμα, όπως το έχουμε κάνει, ένδυση, υπόδηση και οποιαδήποτε βοήθεια, αρκεί να μην έρθουν εδώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων Μανόλης Γιαννούλης, ο οποίος επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος, γνωρίζοντας τι έχει συμβεί σε άλλα νησιά, και την καταστροφική τουριστική περίοδο που βιώνουν αυτή τη στιγμή, να έχουμε κάτι αντίστοιχο. Καλό είναι αυτό το θέμα να σταματήσει εδώ». Για δημιουργία αρνητικού κλίματος στο εξωτερικό, έκανε λόγο ο πρόεδρος των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Γιάννης Παυλάκης, ενώ ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς στάθηκε στην ασφάλεια που, όπως είπε, «δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγο να τη ρισκάρουμε». «Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε όσα ακούμε και λέγονται. Είμαστε αναγκασμένοι να πούμε “όχι” στο να έρθουν, βλέποντας την προχειρότητα στον σχεδιασμό. Θα καταστραφεί το τουριστικό μας προϊόν. Το θέλουμε αυτό;», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Αντώνης Γελασάκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση είμαστε ηγέτες του τόπου μας, έχουμε επιλεγεί για να έχουμε θέσεις ευθύνης και αυτή την ευθύνη πρέπει να τη δείχνουμε και να αναλαμβάνουμε το κόστος της. Οταν κάνουμε το σωστό, στο τέλος οι πράξεις μας δικαιώνονται. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από φωνές φανατισμού, έχουμε ευθύνη και πρέπει να την ασκήσουμε».

Αφίξεις στα νησιά


Τις προηγούμενες ημέρες οι αφίξεις προσφύγων από την Τουρκία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο 24ωρο (μέχρι χθες στις 8 π.μ.) κατεγράφησαν 78 αφίξεις, 51 στη Λέσβο και 27 στην Κω. Την ημέρα που προηγήθηκε είχαν σημειωθεί 57 αφίξεις. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα χθες ήταν 57.518 άτομα, με 10.608 απ’ αυτούς να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα, οι διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης στα camp συνεχίζονται. Σε κείμενο προσφύγων από το στρατόπεδο της Ριτσώνας καταγγέλλεται η έλλειψη ζεστού νερού, η μη σωστή λειτουργία των ελάχιστων τουαλετών («τα λύματα ξεχειλίζουν»). Ταυτόχρονα, σημειώνεται η «πλημμελής ιατρική υποστήριξη» και η χαμηλή ποιότητα του συσσιτίου (όπου «σπάνια συναντά κανείς κρέας»).

πηγή Καθημερινή
Bookmark and Share