Τηλεοπτικές άδειες: Θρίλερ στο παρά πέντε με Καλογρίτσα, ΣΚΑΙ -εκτός διαγωνισμού το "Ε". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Τηλεοπτικές άδειες: Θρίλερ στο παρά πέντε με Καλογρίτσα, ΣΚΑΙ -εκτός διαγωνισμού το "Ε".

Θρίλερ λίγο πριν την αυριανή δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες, με την  συμμετοχή ή μη του Χρ. Καλογρίτσα λόγο καθυστέρησης, την εγγυητική του Βρυώνη αλλά και την εγγυητικά του Αλαφούζου.


Σήμερα ήταν η... τελευταία ημέρα όπου θα μπορούσαν οι εννέα υποψήφιοι να καταθέσουν τις εγγυητικές τους επιστολές των τριών εκατομμυρίων ευρώ, όπως όριζε εξαρχής η προκήρυξη για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλήνιας εμβέλειας.

Κατά της υποψηφιότητας του επιχειρηματία υπέβαλαν ενστάσεις τα υπόλοιπα υποψήφια επιχειρηματικά σχήματα, με το επιχείρημα ότι κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ που όφειλαν όλοι να υποβάλλουν σήμερα, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία.

Από την πλευρά τους, οι οκτώ υποψήφιοι αναφέρουν ότι όταν ένας εξ αυτών πήγε στις 3.02 το μεσημέρι να διορθώσει κάτι, του είπαν ότι το πρωτόκολλο έχει κλείσει και καταγγέλλουν ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση για την αιφνίδια... επέκταση του ωραρίου μιας υπηρεσίας για την οποία το πρωί τους έλεγαν ότι κλείνει στις τρεις. Από τη Γενική Γραμματεία πάντως επιμένουν ότι δεν υπάρχει αποκλεισμός κανενός συμμετέχοντα και οτι αύριο θα μετέχουν κανονικά στη δημοπρασία και οι εννέα υποψήφιοι.

Οι ενστάσεις αφορούν:

-Τον επιχειρηματία κ.Καλογρίτσα, που κατέθεσε την απαραίτητη εγγυητική επιστολή στις 15.40, δηλαδή αφού είχε εκπνεύσει η προθεσμία πρωτοκόλλησης του σχετικού εγγράφου. Το γεγονός προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων των υπολοίπων καναλιών, που ζητούσαν να μην γίνει δεκτή η επιστολή Καλογρίτσα, ενώ ορισμένοι κατήγγειλαν πως είχε δοθεί εντολή στην αρμόδια υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης να κρατηθεί το πρωτόκολλο ανοιχτό παρά την εκπνοή της προθεσμίας. Για το θέμα κλήθηκε εκτάκτως να γνωμοδοτήσει ο νομικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο κ.Γιάννης Ματζουράνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του κ.Ματζουράνη είναι να γίνει αποδεκτή η εγγυητική επιστολή Καλογρίτσα.

-Τον επιχειρηματία κ.Βρυώνη ο οποίος παρουσίασε εγγυητική επιστολή από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, που είναι διάρκειας 36 ημερών, και όχι 365 ημερών όπως προβλέπει ο νόμος. Οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων έχουν ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή να μην γίνει δεκτή η εγγυητική επιστολή και να μην μετάσχει στον διαγωνισμό ο κ.Βρυώνης. Επί του θέματος θα υπάρξει εισήγηση της επιτροπής, που συνεδριάζει αυτή την ώρα, προς τον γγ Ενημέρωσης Λεύτερη Κρέτσο, ο οποίος και θα πάρει τη σχετική απόφαση.

-Κάποιες πλευρές έθεσαν και θέμα για το πώς εξασφάλισε εγγυητική επιστολή ο κ.Αλαφούζος, τη στιγμή που έχει δεσμευτεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του.

Η πλευρά Καλογρίτσα αναφέρει πως για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής δεν υπάρχει καμία προθεσμία, σημειώνοντας πως στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται πως το ποσό θα πρέπει να κατατεθεί μία ημέρα πριν από τη δημοπρασία, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη ώρα.

Έγινε δεκτό το αίτημα των επιχειρηματικών σχημάτων κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας να επιτραπούν δύο αντί για ένας εκπρόσωπός τους στην κεντρική αίθουσα όπου θα βρίσκεται η ειδική επιτροπή, ώστε να μπορούν εναλλάξ να εποπτεύουν τη διεξαγωγή της μαραθώνιας διαδικασίας.

Όσον αφορά την εγγυητική Βρυώνη, κατατέθηκε με ισχύ μόλις 30 ημερών, πράγμα που δεν συνάδει με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία προβλέπει πως πρέπει να έχει ισχύ για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε πως το Epsilon δεν μπορεί να λάβει μέρος στην δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Η διαδικασία


Το κτίριο της Γενικής Γραμματείας σφραγίζεται σημερα στις 6 το απόγευμα από την Ελληνική Αστυνομία. Η προσέλευση των υποψηφίων θα ξεκινήσει αύριο στις 7.10 και θα γίνει τμηματικά (ένα - ένα επιτελείο ανά δεκάλεπτο) ώστε να γίνει ομαλά ο απαραίτητος έλεγχος και η είσοδος τους στο κτίριο.

Απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα, στελέχη των διωκτικών αρχών θα εγκαταστήσουν ειδικό μηχάνημα απενεργοποίησής τους (jammer blocker), σε περίπτωση που κάποιος έχει… ξεχάσει την απαγόρευση ή μπει στον πειρασμό να περάσει κρυφά τηλέφωνο στον χώρο.

Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί θα διατεθούν για τον έλεγχο εξωτερικά, ενώ εσωτερικά του κτιρίου θα βρίσκονται περίπου 90 αστυνομικές σε τρεις βάρδιες. Παράλληλα θα υπάρχουν πολλές εξωτερικές αστυνομικές περιπολίες και παρατηρητές. Κάθε υποψήφιος θα έχει συνοδεία δύο αστυνομικούς που θα βρίσκονται πλάι του σε κάθε του… κίνηση, καθώς απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία με τα άτομα που θα βρίσκονται στο χώρο δημοπρασίας.

Οι υποψήφιοι θα βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια τα οποία μέχρι το πρωί της Τρίτης θα παραμείνουν σφραγισμένα και οι υποψήφιοι θα αντικρίσουν ταινία ασφαλείας στην πόρτα πριν μπουν στο δωμάτιο που τους αναλογεί.

Αποφασίστηκε πως ακόμη και η προσωπική φρουρά κάθε υποψηφίου, αν έχει, δεν θα μπει στο κτίριο, ενώ όσοι θα περάσουν στο εσωτερικό του θα είναι ονομαστικοποιημένοι με λεπτομερή στοιχεία. Επισημαίνεται πως κανείς δεν μπορεί να βγει από το κτίριο πριν τελειώσει η διαδικασία.


Η δημοπρασία, όπως επέλεξε η κυβέρνηση να γίνει, παραβιάζει τον μισή χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την μισή εργατική νομοθεσία. Οι υποψήφιοι θα μπουν σε ξεχωριστά δωμάτια, σε ένα ιδιότυπο Big Brother, όπου ο διοργανωτής της δημοπρασίας δηλαδή η κυβέρνηση θα τους παρακολουθεί ενώ εκείνοι θα είναι πλήρως αποκομμένοι από τον έξω κόσμο.

50 ώρες συνεχούς απασχόλησης, ύπνος σε στρατιωτικά ράντζα που μεταφέρθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις στην ΓΓΕΕ. Στο δωμάτιο, εκτυπωτής αλλά και είδη πρώτης ανάγκης. Στο ψυγείο αναψυκτικά, χυμοί και ισοτονικά ποτά, δίπλα καφετιέρα και σε ένα θρανίο τα απολύτως απαραίτητα: πιάτα, φλυτζάνια, καφές και ένα μπουκάλι λάδι.

Στο μεταξύ, όλοι οι δρόμοι γύρω από την ΓΓΕΕ έχουν αποκλειστεί, αστυνομικοί περιπολούν σε όλες τις γωνίες και κλούβες των ΜΑΤ έχουν εγκατασταθεί έξω απο το κτίριο.

Παράλληλα, τίθενται και άλλα ερωτήματα:

Η αγορά της διαφήμισης θα μοιραστεί σε 4 ή σε 5 κανάλια;
Ή μηπως σε περισσότερα αν δοθούν και θεματικές άδειες;
Πότε θα δοθούν οι θεματικές;
Πόσες θα είναι;
Άγνωστο κι αυτό!

Πώς να υπολογίσει κανείς την αξία μιας άδειας και να υποβάλλει προσφορά στην δημοπρασία αν δεν ξέρει πόσες ακόμη άδειες θα υπάρξουν;

Τι κι αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα, δεν έκανε τίποτα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αντίθετα, με αντικρουόμενες δηλώσεις φάσκει και αντιφάσκει, συσκοτίζοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

«Έχουν δίκιο όσοι έχουν σκοπό να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι οι όροι, σε ποια αγορά μπαίνουν και πόση θα είναι η διαφημιστική πίτα», δήλωσε, στην εφημερίδα «Παρόν», ο Νίκος Παππάς.

Όσοι τελικά πάρουν άδεια θα είναι όμηροι της κυβέρνησης η οποία θα μπορεί να τους απειλεί ότι θα εκδώσει κι άλλες άδειες αν δεν συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις της…
Bookmark and Share