Τα 3+1 μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Τα 3+1 μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

  • Σε ΣτΕ και δικαστήρια η επόμενη μάχη.


Αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο εντός κι εκτός Ελλάδας είναι οι ηττημένοι του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έχοντας μάλιστα ως συνοδοιπόρους... όσους αποκλείστηκαν ή δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.
Ευχαριστημένοι όμως ενώ φαίνεται να είναι και οι υποψήφιοι που απέκτησαν την άδεια (πλην Καλογρίτσα) καθώς τα τιμήματα που καταβλήθηκαν ήταν υπερβολικά και επιχειρηματικά δεν βγαίνουν και θεωρούν ότι στήθηκαν μέσω φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση επιχειρηματιών για να πληρώσουν αυτά τα τιμήματα.
Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει και να υπόσχεται ψευδώς ότι θα μοιράσει τα έσοδα ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι τα χρήματα θα πάνε για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπονται στο μνημόνιο ενώ το ίδιο το αποτέλεσμα της δημοπρασίας την εκθέτει καθώς ακυρώνει τα όσα ευαγγελιζόταν για να υποστηρίξει την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.
Ειδικότερα
Πρώτον το γεγονός ότι οι υποψήφιοι αφέθηκαν να κάνουν εξωπραγματικές προσφορές χωρίς να έχει ελεγχθεί η οικονομική τους επάρκεια αποτελεί από μόνο του στοιχείο που μπορεί να τινάξει στον αέρα το διαγωνισμό.
Και αυτό διότι αν εκ των υστέρων διαπιστωθεί ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το τίμημα που προσέφεραν ή ακόμα έχουν πρόβλημα πόθεν έσχες τότε θα έχουν λειτουργήσει ως λαγοί και θα έχουν νοθεύσει τον διαγωνισμό.
Δεύτερον η κυβέρνηση βάσισε τον αριθμό των 4 αδειών στο περίφημο ινστιτούτο της Φλωρεντίας με το επιχείρημα ότι η διαφημιστική πίττα των 200 εκ ευρώ δεν χωρά άλλα κανάλια.
Με δεδομένη αυτή την πίττα και το τίμημα των 246 εκ ευρώ και με δεδομένη την διάρκεια των 10 ετών για τη χρήση της αδείας θα πρέπει τα 4 κανάλια να πετύχουν καθαρά κέρδη κατ’ έτος 24,6 εκ Ευρώ (όλοι μαζί) για να μην χάσουν.
Ουσιαστικά με δυνητικό έσοδο 200 εκ ευρώ και φόρο επί διαφημίσεων 20% θα πρέπει να έχουν περιθώριο καθαρού κέρδους 15% πράγμα ..αδύνατο υπό την παρούσα συγκυρία δεδομένου ότι μόνο οι δαπάνες μισθοδοσίας όπως έχουν αναφερθεί στις αιτήσεις ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 12 εκ Ευρώ ανά τηλεοπτικό σταθμό.
Τρίτον η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως οι εργαζόμενοι των μέσων Ενημέρωσης θα χάσουν τη δουλειά τους θα βρουν δουλειά στα άλλα κανάλια.
Αυτό είναι ψευδές.
Και αυτό διότι τα δύο νέα κανάλια θα πρέπει να έχουν προσωπικό 800 άτομα.
Στους σταθμούς που θεωρητικά θα κλείσουν σε 90 ημέρες (Mega, Star, Alpha, Epsilon, Art) εργάζονται 1700 άτομα χωρίς να υπολογίζονται οι εργαζόμενοι θυγατρικών που κάνουν παραγωγές.
Ουσιαστικά με το ιδανικό σενάριο ότι θα απορροφήσουν τους ανέργους των άλλων καναλιών θα μείνουν στο δρόμο 900 με 1000 άτομα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Και αυτό σε έναν κλάδο που η ανεργία ξεπερνά τα 30%.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τα πυρά όλων των καναλιών που δεν έλαβαν άδεια τις επόμενες 90 ημέρες που έχουν δικαίωμα να λειτουργούν αλλά και τα πυρά καναλιών που πήραν άδεια όπως ο όμιλος ΣΚΑΙ και ο όμιλος Antenna.
Στον όμιλο Βαρδινογιάννη θεωρούν ότι είναι παραλογισμός η καταβολή τεράστιων ποσών που δεν έχουν κανένα επιχειρηματικό νόημα και δηλώνουν ότι θα εξαντλήσουν κάθε δικαστικό μέσο εντός κι εκτός Ελλάδας αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο για συνεργασίες εφ όσον δεν πετύχουν να ανατρέψουν την κυβερνητική απόφαση.
Πιο επιθετικά θα κινηθεί ο Alpha ο οποίος σημειωτέον έχασε την άδεια παρ ότι προσέφερε περισσότερα χρήματα από τους δύο πρώτους νικητές.
Από την πλευρά του ομίλου Μαρινάκη παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκνευρισμός για το ύψος του τιμήματος αλλά και το ρόλο ορισμένων εκ των συμμετεχόντων στη δημοπρασία δηλώνεται με κάθε τρόπο ότι θα υπάρξει αυτόνομη ανάπτυξη της τηλεόρασης χωρίς συνεργασία.
Ο όμιλος Καλογρίτσα την προηγούμενη εβδομάδα «μάζευε» βιογραφικά και φέρεται να έχει συμφωνήσει ώστε στο κανάλι να έχει κυρίαρχο ρόλο ο Κώστας Αρβανίτης αλλά και η οικογένεια Ευαγγελάτου με τον οποίο είναι κουμπάροι.
Πάντως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την κυβέρνηση ετοιμάζεται επίθεση στον όμιλο Αλαφούζου με την ανάδειξη ζητημάτων πόθεν έσχες πράγμα που αν επιβεβαιωθεί θα τινάξει στον αέρα όλη τη διαδικασία.
Σε αυτή την περίπτωση φυσικά θα πρέπει ο όμιλος Σαββίδη να καταβάλλει τα χρήματα που έχει προσφέρει καθώς αν δεν το πράξει θα ενισχύσει τις πληροφορίες που τον ήθελαν ως λαγό ώστε να αυξηθεί στα ύψη το τίμημα αφού προηγουμένως θα είχε εξασφαλιστεί η λήψη αδείας από τον όμιλο Καλογρίτσα.

Toυ κ.Ν.Καρούτζου
Bookmark and Share