700 δισ. η συνολική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

700 δισ. η συνολική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.


  • Τα 700 δισ. ευρώ αγγίζει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) του έτους 2015. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που.. παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, η συνολική δηλωθείσα αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων για το έτος 2015 ανήλθε στο ύψος των 698.912.730.089,72 ευρώ.
Ωστόσο, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι από τα τηρούμενα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών δεν προκύπτει η συνολική αξία των ακινήτων στο σύνολο της χώρας, με βάση τις αντικειμενικές αξίες, ούτε η απόκλισή της συνολικά από την εμπορική αξία. Το μόνο διαθέσιμο στοιχείο είναι η συνολική αξία της δηλωθείσας ακίνητης περιουσίας, όπως έχει υπολογιστεί για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ έτους 2015 φυσικών και νομικών προσώπων, η οποία ανέρχεται στο ύψος των 698.912.730.089,72 ευρώ.
Ωστόσο, αυτή η δηλωθείσα ακίνητη περιουσία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς έχουν εντοπιστεί πολλά λάθη στο έντυπο Ε9 που επηρεάζουν τις αξίες των ακινήτων και σε μεγάλο ποσοστό δεν έχει δηλωθεί η πραγματική κατάσταση των ακινήτων (π.χ. αυθαίρετες κατασκευές, κ.λπ.).
Επίσης η αξία της δηλωθείσας ακίνητης περιουσίας υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες σε πολλές περιοχές ακόμη και σήμερα μετά την πρόσφατη μείωση των τιμών ζώνης, υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που έχει αναλάβει την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς. Η προσαρμογή των τιμών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2017.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο προσδιορισμός της απόκλισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τις εμπορικές προϋποθέτει την ύπαρξη βάσης αξιών ακινήτων, η οποία θα ενημερώνεται διαρκώς με τις τρέχουσες αξίες των ακινήτων. Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί συστηματική καταγραφή των εμπορικών αξιών των ακινήτων ώστε να δημιουργηθεί μητρώο εμπορικών αξιών για όλα τα είδη των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την πρόσφατη μείωση κατά 4% έως 19% των αντικειμενικών αξιών το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια της κρίσης στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να τις ξεπερνούν και πάνω από 50%.
Σε αρκετές περιοχές κυρίως τα λεγόμενα ακριβά προάστια οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα υπερβαίνοντας τις τιμές που επικρατούν στην αγορά. Μεγάλες διαφορές μεταξύ των δυο τιμών (αντικειμενικών και εμπορικών αξιών) καταγράφονται σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου με τις μεγαλύτερες άνω του 30% να παρατηρούνται στο Χολαργό, το Μαρούσι, τη Κηφισιά, τη Βούλα, το Παλαιό Φάληρο, τη Γλυφάδα, την Εκάλη, τη Βουλιαγμένη, τον Πειραιά αλλά και το Μοσχάτο και την Καλλιθέα. Για παράδειγμα στην Κηφισιά η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής τιμής από 64% που ήταν μετά την μείωση των τιμών ζώνης μειώθηκε ελαφρώς στο 57,81%. Στη Γλυφάδα η διαφορά από 70,83% που ήταν περιορίστηκε στο 62,5% διατηρώντας τις στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων αλλά και τις φορολογικές αδικίες για τους φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν τους φόρους με βάση την πλασματική αντικειμενική αξία και όχι την πραγματική τιμή.
Bookmark and Share