Ερχεται νέο κούρεμα στα επιτόκια καταθέσεων. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ερχεται νέο κούρεμα στα επιτόκια καταθέσεων.

  • Τέλος εποχής για τα επιτόκια στις καταθέσεις.
  • Οι τράπεζες μέσα στο φθινόπωρο θα προχωρήσουν και σε νέο «κούρεμα» με αποτέλεσμα να αναπροσαρμοστεί το μέσο επιτόκιο κατά 0,10 με 0,15 της μονάδας!
  • Στοιχεία ανά τράπεζα


Ηδη τα επιτόκια διαμορφώνονται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, καθώς... στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου βρίσκονται στο 0,08%, στους τρεχούμενους λογαριασμούς στο 0,3% και στους προθεσμιακούς διαμορφώνονται από το 0,3% μέχρι το 0,75%.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του μήνα τα επιτόκια προθεσμίας μειώθηκαν μέχρι και 0,25 της μονάδας. Τώρα, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, οι μεγαλύτερες μειώσεις θα εφαρμοστούν σε εκείνα τα καταθετικά προγράμματα, κυρίως online προϊόντα, τα οποία μέχρι προσφάτως έδιναν ελκυστικά επιτόκια -τηρουμένων των αναλογιών-, τα οποία έφταναν μέχρι και στο 0,90%.
Στο νέο περιβάλλον οι καταθέτες... επιβραβεύονται με δωροεπιταγές και πόντους που εξαργυρώνονται σε επόμενες αγορές σε συγκεκριμένες αλυσίδες, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κ.λπ. Οι τράπεζες συνδέουν πλέον τη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών που έχουν οι πελάτες τους με λογαριασμούς καταθέσεων -κυρίως προθεσμίας.
Οπως λένε τα τραπεζικά στελέχη, τα bonus με μορφή δωροεπιταγών και επιστροφής μετρητών είναι ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς είναι γνωστό ότι πλέον έχουμε περάσει σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να βρίσκεται στο 0%. Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι την ώρα που ισχυρές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν καθιερώσει ακόμα και αρνητικές αποδόσεις, επιτόκια στα επίπεδα του 0,5% με 0,75% που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για καταθέσεις προθεσμίας της τάξης των 100.000 ευρώ μπορούν να θεωρηθούν μέχρι και ελκυστικά. Και παράλληλα συνεχίζουν, η σύνδεση της κάρτας με την κατάθεση αλλά και την επιβράβευση συμβάλλει στο να αποκτήσει το σύνολο της τραπεζικής πελατείας κουλτούρα να συναλλάσσεται χωρίς φυσικό χρήμα.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η πληρωμή των φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες συνοδεύεται με μπόνους πόντους.
Σήμερα το μέσο επιτόκιο καταθέσεων έχει υποχωρήσει στο 0,42% και περιθώριο επιτοκίου, δηλαδή η διαφορά μέσου επιτοκίου δανείων και καταθέσεων τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 4,59%, από το 3,94% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
Τα προγράμματα
Οι τράπεζες, καθώς δεν έχουν το δέλεαρ των υψηλών αποδόσεων για να προσελκύσουν καταθέσεις, έχουν στρέψει την προσοχή τους στα προγράμματα επιβράβευσης, που «μεταφράζονται» σε ρευστό.
• Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα έχει συνδέσει την προθεσμιακή της κατάθεση με το πρόγραμμα επιβράβευσης καρτών «go4more». Και προσφέρει 1 πόντο ανά 60 ευρώ μέσου μηνιαίου υπολοίπου με μέγιστο τους 8.000 τον μήνα, ενώ στις προθεσμιακές που έχουν ανοιχτεί μέσω internet banking δίνει 1 πόντο ανά 30 ευρώ κατάθεσης.
• Η Alpha Bank με την προθεσμιακή κατάθεση bonus προσφέρει δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, έκπτωση στα ασφάλιστρα, βενζίνη χωρίς ΦΠΑ, έκπτωση στον λογαριασμό του κινητού αλλά και του σούπερ μάρκετ.
• Η «Προθεσμιακή Κάθε Μέρα» της Eurobank προσφέρει στους καταθέτες, εκτός από απόδοση, ένα επιπλέον όφελος στα καθημερινά τους έξοδα από αγορές σε σούπερ μάρκετ και βενζίνη με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών της τράπεζας. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 10.000 ευρώ με επιτόκιο 0,6%, και το όφελος 5% επί της αξίας των αγορών.
• Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει την «Προθεσμιακή κατάθεση στα μέτρα σου» με επιβράβευση. Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης είναι 5.000 ευρώ, και για να συγκεντρώσει ο καταθέτης τους πόντους η διάρκειά της πρέπει να είναι από έναν μήνα και πάνω.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ
Αποδόσεις κάτω από τη μονάδα

Alpha Bank προσφέρει επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας 0,6% για ποσά έως 50.000 ευρώ και 0,75% για 50.000 ευρώ και άνω.
Eurobank έχει επιτόκιο 0,6% για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ, 0,7% για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ και 0,75% για μεγαλύτερα.
Εθνική προσφέρει 0,55% με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 20.000 ευρώ και 0,7% για ποσά άνω των 60.000 ευρώ.
Πειραιώς ξεκινά με επιτόκιο 0,4%, το οποίο αυξάνεται έως το 0,75% για ποσά κατάθεσης άνω των 100.000 ευρώ.
Bookmark and Share