«Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία για το Κυπριακό» - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

«Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία για το Κυπριακό»

  • Είναι «εφικτό» αν και «φιλόδοξο» να υπάρξει οριστική συμφωνία έως το τέλος του 2016, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σημειώνοντας πως μεγάλο μέρος της συμφωνίας έχει ουσιαστικά κλείσει αλλά βρισκόμαστε στην κρίσιμη ευθεία.


Μιλώντας στην υπηρεσία ενημέρωσης του ΟΗΕ, ο κ. Άιντε σημείωσε πως το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας έχει πλέον γραφτεί(!), ...όμως απομένει να διευθετηθούν τα πιο ακανθώδη ζητήματα. Όπως εξήγησε, τέσσερα από τα έξι κεφάλαια διαπραγμάτευσης έχουν ουσιαστικά κλείσει, όμως απομένουν τα δύο πιο δύσκολα.

«Αριθμητικά μιλώντας, τα περισσότερα θέματα βρίσκονται πίσω μας, τελειωμένα και διευθετημένα, επομένως έχουμε ένα μεγάλο σώμα συμφωνίας», είπε. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θέλει να αφήσει την εντύπωση ότι «η συμφωνία βρίσκεται στη γωνία, διότι έχουμε να λύσουμε λίγα αλλά σημαντικά ζητήματα».

Ο νορβηγός διπλωμάτης επανέλαβε ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους βρίσκονται στην τελική ευθεία και το κρίσιμο στάδιο όπου θα κριθούν όλα.

Σημείωσε ότι αναγνωρίζει την τυπική ανησυχία που υπάρχει στο «τελευταίο μίλι» μίας ειρηνευτικής διαδικασίας, καθότι οι εμπλεκόμενες πλευρές αισθάνονται την πίεση του χρόνου. Αποσαφήνισε ότι ο ΟΗΕ δεν πρόκειται σε κανένα σημείο να ασκήσει πίεση σε ελληνοκύπριους ή τουρκοκύπριους.

Εκτίμησε δε ότι είναι «εφικτό» αν και «φιλόδοξο» να υπάρξει οριστική συμφωνία έως το τέλος του 2016.

Οι δηλώσεις του κ. Άιντε έρχονται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπαν χαιρέτισε την προσπάθειά τους να λύσουν φέτος το Κυπριακό, περισσότερα από 40 χρόνια μετά τη διαίρεση του νησιού.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/326176/pio-koda-apo-pote-se-sumfonia-gia-to-kupriako/#ixzz4LgkYbAG6
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook