«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»

  • Ο ..Σπύρος Καλογήρου ξεπροβάλλει απ’ το κανάλι. «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη».


Ακόμη και για κάποιον που μόλις προσγειώθηκε από το φεγγάρι. Τα τέσσερα σχήματα που.. κέρδισαν τα στοιχήματα έριξαν στο κεντρικό τηλεοπτικό τραπέζι 246 εκατ. ευρώ. Τα οκτώ γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.
Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, το πρώην αεροδρόμιο, προβλέπει καταβολή στο Δημόσιο 915 εκατ. σε δόσεις σε διάρκεια 10 ετών, εκ των οποίων η πρώτη δόση είναι 300 εκατ., για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και την εκμετάλλευση της περιοχής για 99 χρόνια.
Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, η Ferrovie Dello Stato Italiane πρόσφερε 45 εκατ. ευρώ -όσα περίπου έδωσε ο πρώτος «υπερθεματιστής» για τηλεοπτική άδεια- για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προσφορά που έγινε και αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ήταν και η μοναδική δεσμευτική. Για να μην ξεχνιόμαστε, καθώς οι τρεις από τους οκτώ συμμέχοντες στη δημοπρασία, στα γήπεδα αποδίδουν μεγάλη σημασία, 45 εκατ. ευρώ είναι η ρήτρα Μήτρογλου στην Μπενφίκα.
«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη». Πολιτικά, έχει χάρη και θα πουληθεί στη ΔΕΘ με καμάρι. Πολιτικά έχει χάρη, γιατί άντε να εξηγήσουν οι άλλοι, γιατί δεν δοκίμασαν να βάλουν στο ταμείο, έστω κάτι λίγα.
Δεν έχει άδικο ο Πρόεδρος της Βουλής, όταν υπενθυμίζει πως ακόμα και οι δανειστές είχαν υπολογίσει ήδη από το πρώτο μνημόνιο, περίπου 200- 300 εκατομμύρια ευρώ ως έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες.
Το θέμα μας, όμως, δεν είναι αυτό, αλλά η «χιλιοτραγουδισμένη» βιωσιμότητα και η επιχειρηματική λογική στη συχνότητα. Βγαίνουν αυτά τα λεφτά από την τηλεοπτική αγορά με συρρικνούμενη διαφημιστική πίτα και ανατέλλοντα ανταγωνισμό από άλλες πλατφόρμες μετάδοσης;
Ο χρόνος θα δείξει. Η σκηνή έχει ακόμη πολλές λήψεις, ενώ δεν μπορεί να υποτιμάται ότι έρχονται και απολύσεις..


Της κ.Κ.Τζωρτζινάκη
Bookmark and Share