Δοκιμάζεται η Θάσος: Κλειστά τα σχολεία, κάηκαν σπίτια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Δοκιμάζεται η Θάσος: Κλειστά τα σχολεία, κάηκαν σπίτια.

  • Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση λόγω της πύρινης λαίλαπας στο νησί της Θάσου, το οποίο έχει κηρυχθεί από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πλήρη αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όλων των... βαθμίδων του νησιού έως και την Τρίτη ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θάσου, όχι μόνον εξαιτίας της πυρκαγιάς, όπως είναι το προφανές, αλλά και λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται από όσα αφήνει πίσω της η πυρκαγιά, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Στο νησί μεταβαίνει τη Δευτέρα, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Οι πυροσβέστες, κάνουν λόγο για πυρκαγιά εξίσου καταστροφική με εκείνη του 1985 που κατέκαψε το νησί. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι δύο οικισμοί στο Καζαβίτι, με περίπου δέκα σπίτια, έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ τα δύο μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που εκκενώθηκαν έχουν σωθεί από τη φωτιά.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν συγκεντρώσει πολλά τρόφιμα και νερά για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που επιχειρούν για δεύτερο εικοσιτετράωρο στη Θάσο. Κάτοικοι δηλώνουν  την απογοήτευσή τους από τον ανέτοιμο κρατικό μηχανισμό (δήμος, περιφέρεια, αρμόδια υπουργεία), εκφράζοντας την ίδια στιγμή την ευγνωμοσύνη τους για την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των εθελοντών που τους συνδράμουν, οι οποίοι κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελέγξουν την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, προβληματισμό και φόβο προκαλεί στους Θασίτες η επιστροφή των ελικοπτέρων στη βάση της Χρυσούπολης, πράγμα που καθίσταται αναγκαίο ωστόσο λόγω της υποχώρησης φυσικού φωτισμού.

Η Πυροσβεστική, από την άλλη, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει δεχθεί βοήθεια με εναέρια μέσα από άλλες χώρες, ενώ άγνωστο παραμένει εάν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τις αρμόδιες αρχές.

Το βασικό πρόβλημα που, για ακόμη μία φορά, αποκαλύπτεται είναι η έλλειψη υποδομών και κατάλληλου δασικού οδικού δικτύου στο νησί, πράγμα που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι αδυνατούν να έχουν πεζή πρόσβαση κοντά στις εστίες της πυρκαγιάς.

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι αντιπυρικές ζώνες, που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 1985 και του 1989, έχουν χρόνια να συντηρηθούν, ενώ στην ίδια δυσμένεια έχουν περιπέσει και οι αγροτικοί δρόμοι, σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων των καιόμενων περιοχών.

Συντονιστής των επιχειρήσεων, επίγειων και εναέριων, είναι ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο όποιος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο νησί.

Κέντρο επιχειρήσεων έχει οριστεί το Γυμνάσιο - Λύκειο Πρίνου.
Bookmark and Share